Избрани Новини

Граждани и гости на Банско преписват Паисиевата "История"

Всеки може да допринесе за създаването на уникалното копие

От една година в Духовно-историческия център „Св.преп.Паисий Хилендарски” в Банско се създава най-новия препис на История славяноболгарская. Според Светла Барякова, директор на Музейния  комплекс, този препис е единствен по рода си, защото в него участват всички българи. Последният бански препис на историята съхранява делото на св.Паисий Хилендарски по нов начин и доказва, че паметта за великия българин е жива, споделя тя.

Преписът на първата българска историографска книга се прави от вариант на съвременен книжовен език. Всеки може да допринесе за създаването на уникалното копие в Духовно- историческия център, където е изградено точно копие на килията на светеца в Хилендарския манастир.

По време на Божествената света литургия в църквата „Света Троица” и тържеството пред мемориала на св.Паисий Хилендарски на 19 юни, гражданите и гостите на Банско ще имат възможност да участват в преписа на свещената за всеки българин книга. Тя ще бъде поставена на площад „Възраждане” върху копие на оригиналната маса, на която е написана История славяноболгарская.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)