Избрани Новини

Експозиция "Дипломация и изкуство" представят в кюстендилската галерия

Избраните творби са от първото до последното десетилетие на 20 век

В Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил ще бъде показана представителната експозиция от богатия Художествен фонд на Министерството на външните работи „Дипломация и изкуство“. Изложбата ознаменува 140 години от създаването на българската дипломатическа служба, отбелязани през 2019 г. и беше показана при засилен интерес в Регионален исторически музей - Русе / Rousse Regional Museum of History , Художествена галерия "Борис Денев" - Велико Търново , Градска художествена галерия - Благоевград. Тя проследява неразривната връзка между дипломацията и изкуството през годините.
Експозицията включва специално селектирани произведения от български автори, пътували и „живели“ с ритъма и динамиката на дипломатическото всекидневие в българските посолства на страните в Европа.
Избраните творби са от първото до последното десетилетие на 20 век. Представени са емблематични живописни работи на творци като Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Димитър Киров, Димитър Казаков, Светлин Русев и други. В сбирката може да се види и картината на Иван Кирков „Париж“, която украсява кабинета на министъра на външните работи в Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria и е една от най-знаковите в съвременното ни изкуство. В експозицията са включени и специално направени табла с информация, показваща връзката между художествената култура и символите на държавния суверенитет.
Историята на дипломатическата институция в контекста на 140-годишната ѝ е проследена и през някои по-емблематични архивни фотоси на сградите на Министерството на външните работи. Представени са и забележителни архитектурни примери на български задгранични мисии, както и разкази за българските художници, работили през годините за тяхното естетическо оформление. В отделен раздел на изложбата са представени проектите на творци относно дизайна на българските банкноти и монети, поръчвани от Българска народна банка.
За първи път така организираната експозиция беше представена пред публика през месец септември 2019 г. в Галерия Академия, като бе част от официалните събития по отбелязване на 140-та годишнина на българската дипломатическа служба, както и от програмата на Европейските дни на наследството.
Изложбата е подготвена от Държавния културен институт към министъра на външните работи в партньорство с Националната художествена академия, Държавна агенция "Архиви", Монетния двор.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов