Избрани Новини

България отбелязва за шеста година Международния ден на йога

Празникът тази година се отбелязва дигитално под мотото "Ghar ghar se Yoga – Йога от къщи“

В деня на лятното слънцестоене светът отбелязва Световният ден на йога като празник на духа, здравето и приятелството.
От 2014 г. този ден събира в цял свят хора, които изследват, изучават и практикуват древното учение чрез общи практики, конференции, семинари и други събития.
Предвид глобалната обстановка с вируса COVID-19 и забраната за масови събирания, празникът тази година се отбелязва дигитално под мотото „Ghar ghar se Yoga – Йога от къщи“.
Честванията на Международния ден на йога в България се осъществяват от Посолството на Република Индия в сътрудничество и с прякото участие на редица правителствени и неправителствени организации - Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, Фондация “Изкуството да живееш – България“, Фондация “Девъм”, Асоциация “Индия”, Индологическа фондация “Изток-Запад”, и с активното участие на всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България.  
Дигитализацията на тазгодишното тържество дава уникалната възможност на 38 населени места да представят богата онлайн програма с различни йога практики и лекции, съобразени с нуждите на днешния ден и повече хора да се докоснат и практикуват от домовете си.  Тази необходимост вече се осъзнава от редица съвременни научни дисциплини и практики, като медицина, психология и спорт. Йога се изследва и изучава в много университети по света, като забележителен пример е, че е включена като редовен/задължителен предмет за всички студенти по медицина в Harvard Medical School. България е сред малкото страни, в които дисциплината се изучава на ниво бакалавърска степен.
Онлайн програмата за МДЙ тази година ще се излъчва на живо на 21.06 от 10:00 часа със специална церемония по откриването на следните социални медии:

https://www.facebook.com/idayofyogabulgaria/

https://www.iyogadaybg.com/

http://www.youtube.com/c/InternationalYogaDayBulgaria

https://www.facebook.com/IndiaInBulgaria/

Честването ще бъде открито от н.пр. посланика на Индия в България Пуджа Капур, патрон на събитието. Ще бъде излъчено и поздравление на индийския министър-председател Нарендра Моди, който преди шест години инициира процеса на безпрецедентното приемане на резолюцията на Общото събрание на ООН за установяването на 21 юни като Международен ден на йога.
Видни учени, лекари и практици по йога от България и Индия ще представят лекции по различни аспекти на йога и аюрведа. Специално внимание e отделено на ролята на йога за подобряване на имунитета в борбата срещу COVID-19, както и за справяне с въздействието му върху човешката психика.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)