Избрани Новини

Мелник се потопи в омаята на поезията (снимки)

Събра за поредна година поети от България и съседни страни

Приказният град Мелник събра за поредна година поети от България и съседни страни. Конкурсът Мелнишки вечери на поезията обединява красотата на словото от 2000 година, когато се провежда за първи път.

По традиция и тази година бяха връчени награди за стихотворения на свободна тема, посветени на Мелник, награда "Горчиво вино", по едноименното стихотворение на Евтим Евтимов и награда, посветена на поета Кръстьо Хаджииванов.

Ежегодният международен конкурс бе открит от кмета на Община Сандански Атанас Стоянов, който поздрави всички присъстващи на поетичния фестивал. Гостуващите поети имаха възможност да се насладят на поетически четения и съвременни творчески послания, потопени в невероятната атмосфера на вълшебен Мелник.

Международното жури в състав, с председател поетесата Надежда Захариева и членове Гордана Йович Стойковска /Северна Македония/ и Денко Рангелов /Сърбия/, определиха големия победител и носител на голямата международна награда "Мелник" за цялостно тврочество и развитие на южнославянските литературни и културни връзки да бъде връчена на Никола Вуколич от Баня Лука, Република Сърбия. Първа награда за поезия спечели Деян Кръстески - Босна и Херцеговина.

За своите стихотворения бяха отличени с награди за млади поети Цветелина Митова и Мария Христова-Карастоянова от град Сандански, както и творци от Северна Македония и Словения.

Паун Гашев от Петрич получи новоучредената награда на името на поета Кръстьо Хаджииванов, Елена Дафова - наградата "Горчиво вино", а сръбският поет Слободан Мартинович бе отличен за стихотворението си за град Мелник.

Поетичната вечер завърши с чаша пенливо мелнишко вино и пожелания за нови срещи и красиви стихове.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)