Избрани Новини

ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за разпространение на дрога

Паралелно в Сандански и Склаве се проведе операция по противодействие на конвенционалната престъпност

На територията на гр.Сандански и други селища в региона служители на ГДБОП и ТСБОП-Благоевград вчера под ръководството Специализираната прокуратура и със съдействието на Дирекция „Жандармерия“ извършват действия по разследване на организирана престъпна група, създадена с цел за разпространение на наркотици в региона и страната.
Задържани са петима, за които са събрани доказателства, че са участвали в престъпната група. Шести съпричастен към престъпната дейност изтърпява наказание по предходно осъждане. В хода на действията по разследването са претърсени 25 адреса и автомобили, извършени са и 10 лични обиска. Намерени и иззети са наркотици, телефони, голямо количество пари – общо 171 595 евро и 56 900 лева.
Според събраните до момента доказателства, групата е действала от началото на 2017 г., като се е занимавала с разпространението на различни видове наркотици – кокаин, хероин, марихуана.
Досъдебното производство на Специализираната прокуратура срещу участниците в престъпното сдружение е образувано през юни 2019 г.
На 21 януари 2020 г. екипи на Гранично полицейско управление в Петрич задържат в село Баджово първите четирима участници в групата, които оказват съпротива и безуспешно опитват да избягат. В двете къщи, обитавани от участниците, са намерени и иззети 10 пластмасови бидона с общо 36,184 кг. с почистени сухи канабисови съцветия, подготвени за разпространение. Четиримата задържани са привлечени към наказателна отговорност.
Останалите участници в групата, повечето от които криминално проявени, продължават престъпната си дейност до задържането им на 23 юни 2020 г. Предстои наблюдаващият делото прокурор да прецени колко от задържаните да бъдат привлечени към наказателна отговорност и спрямо кои от тях да бъде поискано от Специализирания наказателен съд налагане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“.
Процесуално-следствените действия по досъдебното производство продължават.
Паралелно днес на територията на гр. Сандански и с.Склаве от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, Специализирани полицейски сили при ОДМВР – Благоевград   и РУ – Сандански се проведе операция по противодействие на конвенционалната престъпност. Действията са осъществени под наблюдението на прокуратурата.
Проверени са общо 12 адреса, 88 моторни превозни средства и 125 души. Задържани са 5 лица. Повдигнато е едно обвинение за извършено престъпление по чл.195, ал.1 т.4 от НК. Съставени са 5 акта за установени административни нарушения и са издадени 15 фиша по Закона за движението по пътищата.
В частен дом в града е открита около 11 грама суха, тревиста маса - канабис, образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 354а, ал. 3 от НК.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)