Няма данни за технологична или човешка грешка в инцидента в тунел "Железница“ - blagoevgrad.utre.bg

Няма данни за технологична или човешка грешка в инцидента в тунел "Железница“

25 юни 2020, 12:26 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    АПИ, архив

Силната влага от дъждовете е причината 6 кубика от ронливата скала да се стовари върху хората

Участъкът от  изграждащия се 2-километров тунел „Железница“, където вчера се срути скална маса и затрупа трима работника, е изключително сложен като терен и структура на земята. Силната влага от дъждовете е причината 6 кубика от ронливата скала да се стовари върху хората. Това заяви изпълнителният директор на фирмата-изпълнител на съоръжението Стефан Тотев, предаде БНР.
15 строители са били на смяна в участъка на тунел „Железница“ по време на срутването на скалата, която затрупа трима работника.  Колегите им на практика са ги извадили изпод  тоновете земна и скална маса.
Към момента проверката на няколко институции, включително и  на експертите от фирмата-изпълнител не е открила технологична или човешка грешка, каза изпълнителният директор на „Джи Пи Груп“: „Вследствие на лошата геология. Колегите са си спазили абсолютно на 100% технологията на работа, процесът е спазен, взети са всички мерки, няма човешка грешка“.
В момента представители на специализираната в изграждането на тунели фирма, както и на надзорника, са на място. По предписание на проектанта и  експерти-геолози са предприети действия за укрепване на опасния участък, който е на 560 метра в южната тръба.
„Допълнително укрепване, 35 кубика бетон са положени през нощта…Участъкът вече е укрепен, следва да се направи един тръбен чадър, комисия има от ДНСК и експерти, която ще провери това, което е предписано от проектанта и евентуално, ако всичко е наред, ще ни разреши да продължим в съответната тръба работа“, каза още Стефан Тотев.
Състоянието на тримата пострадали работника, двама от които бяха транспортирани във ВМА, е стабилно. Няма опасност за живота им.Коментари (1)

Потребител
Ники
А защо не са укрепвали допълнително с бетон досега, като виждат, че непрекъснато вали дъжд? Да си го спестят ли са искали тия кожодери?
25 юни, 12:37 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета