Избрани Новини

Отбелязваме Международния ден за борба с наркоманиите

Броят на зависимите от наркотици е над 29 милиона

На 26 юни се отбелязва Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик с наркотици.
С отбелязването на този ден се цели разпространение на разбирането, че превенцията на употребата на наркотици е ефективна инвестиция в благосъстоянието на нашите деца и младежи, семейства и общности. В основата на превенцията стои много проста концепция: слушането.
Злоупотребата с наркотици може да има много сериозни последици в нашите домове, училища и общности.  Какви са ранните признаци на риск, които могат да са сигнал за злоупотреба с наркотици?
Някои признаци могат да се видят още в ранна детска възраст. Детските черти на личността или темпераментът могат да бъдат индикатор за повишен риск от злоупотреба с наркотици. Необщителните и агресивните деца, например, често проявяват проблемно поведение във взаимодействие с техните семейства, връстници и други, които срещат в социалната си среда.
Училищният неуспех, принадлежност към зависими връстници също могат да бъдат рискови фактори за злоупотреба с наркотици в юношеството. Проучванията показват, че децата с лошо училищно представяне и неподходящо социално поведение на 7-9-годишна възраст имат по-голяма вероятност да бъдат замесени в злоупотребата с наркотични вещества на 14 или 15-годишна възраст.
Ранната превенция може да предотврати много рискови поведения при юношите.
Фактите за злоупотребата с наркотици и последиците за здравето:
Налице е тежест от вторични рискове, включително нараняване, преждевременна смъртност и злоупотреба с алкохол.
Злоупотребата с наркотици много често води до пътнотранспортни произшествия.
Има пряка връзката между алкохола, наркотиците и престъпността, насилието и рисковото сексуално поведение.
Употребата на хероин и свързаните с това случаи на свръхдоза рязко се увеличават.
Хероинът продължава да бъде най-смъртоностният наркотик.
Опиоидите имат най-висок потенциал за здравни последици.
Канабисът остава най-често използвания наркотик на световно равнище.
Според Световния доклад за наркотиците на службата на ООН по наркотиците и престъпността, броят на зависимите от наркотици е над 29 милиона. В допълнение, около 12 милиона души си инжектират наркотици, а 14 процента от тях живетя с ХИВ. Цялостното въздействие от употребата на наркотици от гледна точка на здравето и последствията продължава да бъде опустошително.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)