Избрани Новини

Честваме Светите Доростолски мъченици

Съборът на Доростолските мъченици е един от най-новите празници на БПЦ

Днес е Съборът на Доростолските мъченици, който се чества за първи път през 2016 година и бе вписан в църковния календар на Българската православна църква.

След като установили, че мъчениците са 21, а не както се е смятало по-рано - 12, Доростолският митрополит Амвросий внесъл искане в Светия синод да бъде определена една Съборна служба на Светите Доростолски мъченици. Светият синод одобрил и благословил паметта на Светите Доростолски мъченици да се чества на третата неделя след Петдесятница.

Сред малко познатите Доростолски мъченици са светиите Дасий, Емилиян, Юлий и Марк, пред чиито мощи вярващите се покланят в силистренския катедрален храм "Св.апостоли Петър и Павел“.

Съборната служба е написана от Атонски монах. В храма е поставена и икона с ликовете на Доростолските светии.

Силистра е дала 21 християнски мъченици, на 13 от които в епархията се пазят мощи.
Доростолска митрополия е сред първите древнопросияли епархии в българските земи, формирана около 390 г. Нейният епархийски център е днешна Силистра – античният Дуросторум, известен в историята още като Доростол, Диристър, Дристра, Дръстър. През 1871 г. епархията е обединена с Червенската, днешната Русенска.
Доростолска епархия е основана върху кръвта и мъченическата смърт на древните светци-мъченици, пожертвали живота си за Христовата вяра през първите четири века сл. Христа, когато се е утвърждавало християнството в земите между Дунав и Стара планина.
Измежду светите Доростолски мъченици са св.Дасий Доростолски, св.Емилиан Доростолски, св.Квинтилиан Доростолски, св.Дадас Доростолски, св.Пасикрат Доростолски, св.Виталиан Доростолски, св.Валентиниан Доростолски, св.Юлий Доростолски, св.Никандър Доростолски, св.Марциан Доростолски, св.Максим Доростолски, св.Исихий Доростолски, св.Калиник Доростолски, св.Кирил Доростолски и др. Един от тях е Свети Дасий Доростолски. Негови мощи донесе приживе по време на посещението си в България папа Йоан Павел Втори и те сега се пазят в силистренския катедрален храм „Св.Св. апостоли Петър и Павел“.

Съборът на Доростолските мъченици е един от най-новите празници, които Българската православна църква вписва в календара си. Идеята за празника е на Доростолската митрополия, с решение на Светия синод. Румънски иконописец  е изработил  и икона, посветена на Доростолските мъченици.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)