Избрани Новини

Днес е Петровден

Почитаме паметта на светите равноапостоли Петър и Павел

Днес църквата почита паметта на светите равноапостоли Петър и Павел. Празникът е наричан от хората Петровден. Имен ден празнуват Петър, Павел, Петра, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.
Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени „първовърховни престолници и вселенски учители”.
Петър бил беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи.
Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господ. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо.От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. Наречен е "апостол на езичниците". Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания. Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 г. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските ценности и правилата на църковния живот.
Днес не се работи, а на трапезата се слагат първите ябълки петровки, пиле, сирене, баница и обредни хлябове.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов