Избрани Новини

В циркуса на Седемте рилски езера ремонтират туристически пътеки

Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се изпълни с каменни плочи

В началото на юни 2020 г. стартира изпълнението на дейности на терен, свързани с проект за „Инженеринг (проектиране и СМР) за рехабилитация/изграждане на съоръжения - по пътека от горна лифтова станция - хижа "Рилски езера" – Сухия чал – езеро Бъбрека, езеро Сълзата – езеро Бъбрека – езеро Близнака - Трилистник – езеро Рибно. Дейностите се извършват и от всички страни (източен и западен бряг) на езеро Долно – хижа „Рилски езера“ и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до хижа „Рилски езера“. Те са по  проект „Устойчиво управление на национален парк „Рила“ II-ра фаза“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.
Рехабилитационно-възстановителните дейности се изпълняват съгласно одобрен идеен проект за „Оформяне на маркирана туристическа пътека и изграждане на необходимите съоръжения за ограничаване на туристопотока по цялата дължина на туристическата пътека от горна лифтова станция и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до хижа „Рилски езера. Предприемат се необходимите мерки за борба с ерозиралите участъци и регламентиране на туристическия поток в най-посещавания на територията на парка район - циркуса на Седемте езера.
Дейностите включват поставяне на парапети против преминаване на туристи извън разрешените пътеки; изграждане на дървени мостчета и скари и поставяне на трошено-каменна настилка в необходими участъци от трасето на туристическия маршрут. Целта е намаляване на човешкия натиск на по-овлажнени места и намаляване засушаването в природното местообитание. Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се изпълни с каменни плочи с използване съществуващ скален материал. Също тока ще се извърши оформяне на маркирани пешеходни пътеки, спиращи туристопотока по алтернативни трасета за предотвратяване на влошаване на състоянието на природното местообитания 3130 - Олиготрофни до мезотрофни стоящи води с растителност. Ще се затвори достъпа по нерегламентирани пътеки. Ще се изготвят и монтират указателни и информационни табели.
При извършване на дейността на терен туристите ще се пренасочват от служителите на парковата охрана и контрол, както и с допълнителни информационни и указателни табели.
Действията са част от изпълнението на комплексни мерки за „Подобряване на природозащитното състояние на природно местообитание 3130 Олиготрофни до мезотрофни стоящи води с растителност от Littorelletea uniflorae и/или Isoeto – Nanojuncetea чрез намаляване на степента на еутрофикация в тях“ в района на Седемте рилски езера.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)