Избрани Новини

1 юли - ден на Св.Безсребреници Козма и Дамян

Днес е "Свети Врач” според народния календар

На 1 юли Православната църква прославя светите безсребреници Козма и Дамян.
Празникът е известен в народния календар и като „Свети Врач”.
Преданието гласи,че за да бъдат полезни на ближния, двамата братя Козма и Дамян се заели за изучават целебните свойства на различните билки и се прочули като лечители. Благославяйки двамата лекари, които не търсели земна слава, величие и богатства, Исус Христос ги надарил с чудотворна целебна сила. Те давали здраве на душите и телата, лекувайки всяка болест, недъг, помагайки не само на хората, но и на животните.

Братята били много скромни. Те не вземали от излекуваните болни нито пари, нито дарове, изпълнявайки строго съветите на Спасителя към апостолите. Избавяли от болестите не толкова с билки, колкото с името на Господа, изпълнявайки Христовата заповед: "Даром получихте, даром давайте". Затова получили от вярващите името безвъзмездни лекари, безсребрeници. Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса.
На тази дата Българската православна църква празнува и едно от значимите събития в духовната история на България - връщането на мощите на св.Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов