Избрани Новини

Асим Адемов: Образованите младежи са фундамент на демокрацията

За евродепутатите от ЕНП образованието е основен инструмент за развитие на всеки

Когато говорим за младежки политика, винаги трябва да говорим за това какви резултати очакваме да видим и да проследим дали сме ги постигнали. Това трябва да го гледаме през призмата на образованието. Колкото повече образовани млади хора участват в тези програми, толкова и резултатите ще бъдат по-добри. Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов по време на уебинар на тема „Бъдещето на европейските младежки политики“, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България и Националният младежки форум.
Адемов допълни, че за евродепутатите от ЕНП образованието е основен инструмент за развитие на всеки индивид. "Доброто образование стимулира иновациите. Образованите младежи са фундамент на демокрацията. В едно общество колкото повече образовани кадри има, толкова демокрацията в него ще бъде по-стабилна", категоричен е той.
"Видяхме по време на тази пандемия пред какви изпитания бяха изправени учениците, учителите и родителите. Трябва да похвалим българската образователна система, моите колеги - учителите, които адекватно успяха да се включат в онлайн образованието. Буквално за дни успяхме да овладеем ситуацията", заяви още Адемов.
Той отбеляза, че коронакризата и онлайн обучението са показали и някои пропуски, които той разделя в три групи предизвикателства. "Нужна е по-добра свързваност в отдалечените райони. Видя се, че някои от преподавателите имат нужда от допълнителни обучения за онлайн преподаване. Третият проблем е свързан с оборудването на някои ученици, най-вече от малцинствените и уязвимите групи, които останаха встрани от този процес. Това не е проблем само на България, а на целия ЕС", каза евродепутатът.
Според него "Еразъм+" е една от най-отличните програми в ЕС. "За новия период настоявахме да има трикратно увеличение на бюджета на програмата, но за съжаление няма да е толкова голямо. Засега се очертава да бъде двукратно, но е по-добре от това да няма. Продължаваме нашата битка в Комисията по образование и култура, за да дадем възможност на повече млади хора да общуват помежду си", завърши Адемов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)