Избрани Новини

РС - Кюстендил осъди двама ало измамници

Измамили двама кюстендилци и жена от Пирдоп общо с 13 650 лв.

РС- Кюстендил, под председателството на съдия Николай Николов, призна за виновен в участие  в схема за телефонни измами 31-годишния Тодор К. от Банкя, като му наложи наказание от 2 години лишаване от свобода при първоначален режим на изтърпяване „общ“. Съдът призна за виновна и 30-годишната Лозка Г. за съучастие като помагач и й определи наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 4 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 4 години. Делото се води по реда на съкратеното съдебно следствие /без разпит на свидетели и вещи лица/ и съдът редуцира с 1/3 първоначално наложените им наказания за Тодор К. - от 3 на 2 години лишаване от свобода и за Лозка Г. - от 2 години на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 4 години.
Двамата са признати за виновни в това, че в условията на продължаващо престъпление, в съучастие като помагачи и с друго, неустановено по делото лице-извършител, представил се за длъжностно лице - служител на МВР, с цел да набавят за себе си имотна облага, умишлено са въвели в заблуждение двама жители на Кюстендил и една жена от Пирдоп, като са им причинили имотна вреда в общ размер на 13 650 лв.  Пострадалите са заблуждавани, че помагат на полицията да разкрие телефонни измамници.
Наложеното от РС - Кюстендил наказание на подсъдимите е общо, най-тежкото измежду определените им за подобни престъпления от РС - Пазарджик през 2018 г. и РС - Петрич през 2019 година.
Съдът в Кюстендил осъжда Тодор К. и Лозка Г. да заплатят солидарно на Р.А. от Кюстендил сумата от 4 350 лв., представляваща обезщетение за причинените му имуществени вреди в резултат на престъплението, извършено на 19.11.2018 г., заедно със законната лихва върху сумата, считано от посочената дата до окончателното  й изплащане, както и сумата от 1000 лв., представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди, заедно със законната лихва.
Тодор К. и Лозка Г. са осъдени да платят солидарно и 4 400 лв. на пострадалата Р.Б. от Пирдоп, представляваща обезщетение за причинените й имуществени вреди от телефонната измама, извършена на 30.10.2018 година, заедно със законната лихва, считано от тази дата до окончателното й изплащане.
Присъдата, с която Районен съд - Кюстендил налага наказание лишаване от свобода за срок от 2 години на Тодор К., което да се изтърпява при първоначален общ режим и наказанието от 1 г. и 4 м. лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок за Лозка Г. за участието им в телефонни измами, подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд - Кюстендил в 15-дневен срок.
Съдът потвърди и мярката за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Тодор К., която е от в сила от 19.10.2019 година. Времето, през което подсъдимият е с мярка „Задържане под стража“, ще бъде приспаднато от наложеното му крайно наказание.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)