Избрани Новини

Проф. Балтов: Младите смятат, че са по-недосегаеми

Тенденцията в момента: Все повече млади хора да се заразяват с коронавирус у нас

"Това, че се позволи да се правят абитуриентски балове, да се ходи по нощни заведения, които са повечето на закрито в София, барове, ресторантите, където виждаме, че възрастните не смеят да ходят. Нормално е младите да се разболеят повече, защото не спазват мерките, възрастните хора, а и тези с хронични проблеми - те са изключително наясно и не позволяват младите да се доближават до тях – носят маски, дезинфекцират се, спазват дистанция, но младите, които се юрнаха по цялата страна, те през цялото време смятат, че са по-недосегаеми, че на тях ще им мине лесно, като един грип, хрема, но това не е всъщност така, защото много млади хора за съжаление карат тежко вируса", обяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на "Пирогов" Асен Балтов.
По думите му младият и здрав, трениран организъм, при едни физически натоварвания много лесно и бързо вирусът попада в белите дробове.
"При ходене на сауна, когато си на дискотека, танцуваш, тогава дишаш много повече от въздуха, който издишат хората около теб. Виждате какво се случи във Велико Търново с абитуриентските балове. Един басейн на открито и със слънчева светлина на никого не е излишна. Сауната не е препоръчителна", посочи той.
Балтов настоя, че премиерът Борисов е прав в нежеланието си да налага по-строги мерки за ограничаване на хората в условията на криза с COVID-19.
"Премиерът е прав, защото едно европейско проучване показа, че хората не вярват, че коронавирусът е толкова заразен и не са склонни да спазват мерките. За нас този процент е 40, как смятате: Би ли имало ефект, ако сега се направят някакви нови мерки и никой не иска да ги спазва?", попита директорът на "Пирогов".
И той, както много здравни експерти у нас, очаква повишаване на случаите през есента.
"По-лошият сценарии ние го очакваме през есента, и апелът ни е да се спазват мерките. Продължаваме да се зареждаме с всичко необходимо, поне в "Пирогов", каза той.
Според Асен Балтов тестове за коронавирус при постъпване в болница за лечение трябва да се правят на пациентите.
"Дневно в "Пирогов" се правят по около 150 PCR теста, като цената е значително по-ниска и излиза по около 15 лева. Те не са заплащат от пациентите, но придружителите плащат – никой не ги кара насила, но ако не се тестват, не можем да ги допуснем, защото те постоянно влизат и излизат от средата на лечебното заведение. Свижданията все още са забранени", допълни професорът.
Той успокои, че засега в болницата му има места, 29 са на лечение в "Пирогов".
"Имаме болни от коронавирус, които са здравнонеосигурени, но се лекуват напълно безплатно", увери той и заключи, че е оптимист: "Остава само хората да спазват дисциплината, самоконтролът е важен".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)