Избрани Новини

С велосипед по билото на Беласица

На Тумба се събират границите на България, Гърция и Република Северна Македония

Всички планини в България са уникални, Беласица също не отстъпва в това си качество. По билото й минава граничната бразда между България и Гърция на юг, а в западния й край се събират трите граници на България, Гърция и Република Северна Македония. Най-високият й връх е Радомир (2029 м.), но може би най-емблематичният е връх Тумба, на който се събират трите граници.
Програмата на този велотур е следната:
"Петък, 10.07. в 16:00 ч. потегляме от локалното платно на бул. "Т.Каблешков срещу Мол "България" (до магазин Била) в посоката Петрич и хижа "Беласица".
Пристигаме към 18:30-19:00 ч., разтоварваме велосипедите и се приготвяме за първата отсечка от хижа "Беласица" до хижа "Конгур". Дистанцията, която трябва да преодолеем по черен път, е 10 км, а денивелацията +600 м. Част от пътя до хижа "Конгур" ще изминем по тъмно, така че всеки трябва да е оборудван с челник и фар със заредени/нови батерии. Там ще пренощуваме, хапнем и пийнем, както се полага. Хижарите са наши приятели, хижата (бивша застава) е много хубава, а храната изключително вкусна!
Оптимизирайте багажа си, защото ще го носим на гръб през следващите два дни! Колата остава на паркинга пред хижата, а ние ще направим кръгов маршрут през билото и последния ден (неделя) ще се върнем отново там.
Събота 11.07. - сутринта ставаме в 7:00 ч., закусваме, пием кафе и се приготвяме за целодневно каране. Маршрутът ни ще бъде от хижата до връх Конгур, след което продължаваме по билото на планината към връх Радомир. Изкачването до връх Конгур е около 10 км с положителна денивелация +670 м. От върха при ясно време се откриват изключително красиви гледки към Гърция и езерото Керкини. Оттам по граничния черен път продължаваме още около 27 км до връх Тумба с около 300 м положителна и толкова отрицателна денивелация. На историческия връх ще си направим снимки, след което се спускаме скоростно към с.Габрене от северната страна на планината. Очакват ни около 15 км доста бързо и емоционално спускане по черен път и пътеки. От с.Габрене по асфалт продължаваме още 7,5 км до с.Яворница, където ни очакват изключително любезните ни домакини от къща за гости „Орхидея”. Баба Рукие, известна с гостоприемството си и изключително вкусните традиционни ястия, които приготвя, ще се погрижи подобаващо за нас! А домашното винце и ракийка....., нямат аналог!
Маршрутът е около 60 км комбинирано каране по черен път, пътеки и малко асфалт. Ще правим почивки и много снимки. Всеки трябва да има вода поне 2 л и храна за през деня, защото на билото няма кръчми.
Неделя 12.07.20 – ден последен!
Ставаме в 8:00 ч., закусваме обилно с домашно приготвените банички, мекички или каквото си поръчаме от баба Рукие, пием кафе с уникална гледка към планината и ширналата се равнина под нея. През този ден ще направим шосейно каране около 24 км. Обратно до хижа "Беласица" с леко изкачване във финалния етап, след което се матаме на колите и отиваме на минерален басейн в Градешките минерални бани. Заслужено разпускаме след такова каране!" - обещават организаторите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов