Почитаме паметта на Света равноапостолна княгиня Олга - blagoevgrad.utre.bg

Почитаме паметта на Света равноапостолна княгиня Олга

11 юли 2020, 10:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    БПЦ

Днес да почерпят Олга, Оля и Олег

На 11 юли почитаме паметта на Света равноапостолна княгиня Олга. Според преданията Света равноапостолна княгиня Олга е била киевска княгиня, майка на княз Светослав I и съпруга на княз Игор I. Има доста мнения за произхода ѝ, но повечето историци се обединяват около твърдението, че Олга Киевска е внучка на княз Борис I и дъщеря на неговата най-малка дъщеря Ана.

Съществува теория, че тя е дъщеря на цар Симеон I, а друга твърди, че тя е дъщеря на княз Владимир Расате – първородният син на княз Борис I. Смята се, че Олга е изградила град Плисков.

Княгиня Олга е отмъстила жестоко за убийството на съпруга ѝ княз Игор. Тя управлява Киевска Рус от 945 до 969 година. Когато започва войната с хазарския хаганат, тя разбира, че ѝ е необходим силен съюзник и се обръща към Византийската империя. Тогава Олга приема християнството и приема името Елена Лакапина при покръстването си.

Когато Олга се завръща като християнка, полага първия камък на катедралния храм „Света София“ в Киев през 960 година.

Света Олга е една от първите руски светици и е смятана за разпространител на християнството. Но то не е прието за държавна религия и дори синът ѝ Светослав е езичник. Киевска Рус е покръстена официално от внука ѝ – княз Владимир I Велики.

На 11 юли имен ден празнуват Олга, Оля, Олег.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета