Избрани Новини

37 са пожарите на територията на ЮЗДП от началото на годината до момента

За висок риск от пожари предупреждават от държавното предприятие

37 низови пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) от началото на годината до момента. Засегнати са общо 1606 дка иглолистни и широколистни дървесни видове, смесена растителност, треви и незалесени площи. Основната причина за възникване на пожарите продължава да е човешката небрежност при боравене с огън на открито.
Във всички териториални поделения са утвърдени годишните оперативни планове с мерките за превенция и защита на горите от пожари. До края на месец юли продължават проверките на терен от представители на РДГ, РД „ПБЗН” и служители на Предприятието за изпълнение на противопожарните мероприятия.
Специално внимание ще бъде отделено на състоянието на противопожарните просеки и минерализованите ивици. Всяка година те се почистват от растителност и почва, за да бъде спряно прехвърлянето на огъня, ако възникне пожар. За 2020 г. е предвидено изграждане на 232 097 линейни метра минерализовани ивици и 52 400 метра лесокултурни прегради, като тези дейности се изпълняват основно със собствени работници и техника на ЮЗДП.
Заради високите температури в следващите дни противопожарните екипи на предприятието са в 24-часова готовност за реакция на всеки сигнал. Същевременно ЮЗДП призовава всички граждани – туристи, пастири, берачи на гъби и билки, горски работници – за повишено внимание и екологична култура при боравене с огън на открито. "Във връзка с предстоящия събор на Бялото братство, апелираме участниците към спазване на противопожарните и хигиенни мерки при придвижване до мястото на събитието в Рила планина", призоваха от ЮЗДП.
Глоба до 500 лв. грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън извън определените от държавните горски и ловни стопанства зони.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)