Избрани Новини

Как да помогнем при ужилване от оси и пчели?

Съветите са на д-р Мария Иванова - алерголог в Клиниката по спешна токсикология във ВМА

Лятото е сезонът на приятните емоции, но и на насекомите. Това е сезонът, в който хората трябва да сме особено внимателни и най-вече тези, които са алергични към ухапвания.
Какви мерки можем да вземем, за да не изпитваме този дискомфорт? Вижте съветите на д-р Мария Иванова - алерголог в Клиниката по спешна токсикология във ВМА.
От какво зависи степента на алергичния отговор при ухапване от насекоми? Защо при едни хора това е слабо възпалителен процес, а при други може да има фебрилитет, оток и дори анафилактичен шок?
Степента на реакция зависи главно от активността на самия организъм. Като цяло при алергичните хора реакциите са доста по-тежки и понякога животозастрашаващи, но това е строго индивидуален белег. Зависи от вида на насекомото. Някои изследвания показват, че зависи дори от сезона.
Епидемичният сезон за кърлежите продължава до месец септември. Вече има комари, предстоят и силни месеци за осите и пчелите. Как изглежда локалната реакция при ухапване от насекоми? Може ли възпалението да се забави във времето заради обезболяващите вещества в жилото на насекомото?
Реакцията започва със зачервяване до силен оток, като и в двата случая това е локална реакция. Тя не е проблем, проблемни са системните реакции, защото те могат да предизвикат шок, който да бъде фатален във времето, независимо от организма и от насекомото. Във времето те имат различна проява, но това не е от особено значение. Макар че при някои насекоми в началото няма изразена локална реакция, постепенно се появява такава и понякога дори и след 40 минути може да се стигне до шокова реакцията.
Колко време минава едно локално възпаление и как то трябва да бъде третирано?
Различно, зависи от реактивността на организма – дали е приложена някаква терапия. Зависи дали има насложено възпаление. При кърлежите са много чести допълнителните инфекции, много често т.нар. лимфаденити. Едно такова възпаление без терапия не може да премине, докато леката локална реакция отминава за 12 до 24 часа.
Какви промени на мястото на ухапването трябва да ни насочат към консултация с лекар?
Всяка една промяна на мястото на ухапване, която се задържа повече от 12 часа, би следвало да ни насочи към консултация с лекар. Много зависи от насекомото, например при ухапване от пчела, ако човек е алергичен, знае че всяко едно подуване, зачервяване и сърбеж трябва да ни бъде аларма, че спешно трябва да се консултираме с лекар и да потърсим медицинска помощ. Докато при едно ухапване от комар, зачервяването може да продължи от 12 до 24 часа. При ухапвания от кърлежи силното зачервяване, некрозата и потъмняването в центъра на ухапването може да бъдат притеснителен белег.
На кои места по тялото ухапването може да бъде особено опасно?
В областта на шията и на главата, но при силно реактивните лица “слабото място“ са крайниците. Когато човек е алергичен към оса или пчела, няма значение къде е ухапването. Докато при нетолкова силно реагиращите хора, ухапването в областта на устните и шията може да доведе до тежък оток и до задушаване.
Що се отнася до превенцията – достатъчни ли са репелентите и кога са особено препоръчителни?
Репелентите са препоръчителни, но не винаги са на 100% ефективни,  зависи каква е концентрацията. Добре би било освен по тялото и по кожата, репелент да се нанася и върху дрехите. Има специални и много различни видове репеленти, за съжаление защитата никога не е на 100%. Естествено, че когато сме на планина, е силно препоръчително да ги носим, защото насекомите там са повече. По принцип оси и пчели има и на плажа. Както вече казах, всичко е строго индивидуално. Обикновено хората, които са алергични знаят това нещо и се предпазват, но се появяват и реакции при лица, които никога не са имали такива. Обикновено тези реакции стават по-тежки при възрастните, а при деца са рядкост. Често се получават при пчеларите, при които е професионално заболяване и е задължителна превенцията. Хубаво е да се избягват ярки цветни дрехи, силни парфюми,  предпочитат се бели  и неутрални цветове. Добре би било човек, който знае че има алергична реакция да носи някакъв обозначителен белег. Това са специални гривни, огърлици, картончета, за да се ориентират хората, които ще му оказват помощ. Тази практика не е много разпространена в България. Хубаво е да не се ходи бос, предпочитат се дрехи с по-дълги ръкави и по-дълги панталони.
По отношение на превенцията това са много важни неща. Автоинжекторът е едно добро решение. Това са устройства, които позволяват инжектиране на адреналин, но за съжаление в България не се продават, а най-близката страна откъдето мога да се доставят е Гърция. Силно препоръчително е алергичните хора да имат такъв автоинжектор, който може да им спаси живота. За хората, които са преживели алергичен шок вече трябва да кажем, че съществува начин на терапия, че те не са обречени. Казва се имунотерапия и се прави в България. Това са едни специални инжекции, които се поставят в организма през известно време.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)