Избрани Новини

За изминалата седмица: 68 с Covid-19 в областта, 31 в Благоевград

Високият брой инфектирани e поради неспазването на противоепидемичните мерки

„За изминалата седмица в област Благоевград 68 лица са потвърдени с Covid-19, преди 2 седмици те бяха 38. От тях 31 са от областния център. От началото на пандемията до момента случаите са 288 в цялата област. От тях под домашна карантина са 238, хоспитализирани са 35 лица, на интензивно лечение са 3-ма, починалите са 12“ – това е обобщението, което направи в ефира на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. Тя конкретизира и населените места, в които има диагностицирани с covid-19: Белица – 2, Банско – 2, с. Поленица – 1, с. Плетена – 6, Крупник – 1, Сандански – 3, Петрич – 6, Гоце Делчев – 2. Има по 1 случай от много населени места в областта.
Високият брой инфектирани в Благоевград за изминалата седмица д-р Мончева обясни с неспазването на противоепидемичните мерки. Тя не се ангажира с прогноза за това дали вирусът ще си отиде и ще намали вирулентността си, предвид рязкото намаление на инфектираните за деня в страната. „Засега се въздържам от коментари, но вирусът няма да си отиде толкова бързо. Трябва строго да съблюдаваме противоепидемичните мерки и да се самоконтролираме. Да не се самоуспокояваме, защото вирусът е сред нас. Който не спазва мерките, рано или късно се разболява“ – категорична бе д-р Мончева.
В момента от РЗИ-Благоевград правят контролни PCR изследвания на лица, които са контактни на болни, и които са преболедували инфекцията. За изминалата седмица са взети 140 проби за PCR изследвания на контактни лица в организирани колективи в Сандански и Петрички район и контролни проби на потвърдени случаи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов