Избрани Новини

До 31 юли приемат заявления за подпомагане за инвестиции в кланиците

Документи се приемат в областните дирекции на ДФЗ

Животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по нова схема за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове“. Документи се приемат в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“по място на осъществяване на дейността по проекта от 15-ти до 31-ви юли 2020 г.
По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходи за инвестиции, като максималният размер на помощта е в размер до 90 000 лева. Подпомагането се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за изграждане на стационарни кланични пунктове и/или за закупуване на мобилни такива за добив и транжиране на месо от собствени едри преживни животни (млечно и месодайно направление) и/или дребни преживни животни. Средствата ще се изплащат по банкова сметка на кандидата след доказване на целевото изпълнение на инвестицията.
Определеният бюджет на помощта за 2020 г. е сума в размер на 2 500 000 лв., който ще се разпределя до изчерпването му по реда на кандидатстване.
Целта на държавната помощ е да стимулира земеделските стопани да направят инвестиции за подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанствата си и по-специално - да намалят производствените разходи или подобряване и пренасочване на производството.
Кандидати по схемата могат да бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за период от най-малко 3 (три) години назад, считано от датата на кандидатстване, с дейност по отглеждане на ЕПЖ и/или ДПЖ, както и организации и групи производители, признати със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Указанията за прилагане на схемата за държавната помощ и документите към нея са публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)