Избрани Новини

Планински спасители учиха деца от Банско (видео)

Съветваха ги на безопасност и как да се ориентират в гората

Неусетно измина и втората седмица от разходките на децата в ниската част на планината с образователна цел. Те са организирани от МКБППМН като част от лятната програма на община Банско.
Учениците, организирани по възрастови групи, правиха кратки преходи от Посетителския център на НП “Пирин" до местността „Пещерите“. През тази седмица те имаха възможност да се запознаят с методите за ориентиране в планината.
Планинските спасители от ПСС - Банско Димитър Пицин, Михаил Климов и Иво Валеьов научиха децата как да се ориентират по карта и да използват бусола. Запознаха ги с ориентирането в гората както по мъховете и короните на дърветата, така и с най-съвременните GPS устройства и мобилни приложения, които биха могли да ни бъдат от полза сред природата.
Учениците се упражняваха в правенето на основни възли с въже, в ориентиране в посоките и местоположението си.
За пореден път планинските спасители им напомниха важни за тяхната безопасност правила при преходи и походи в планината, показаха им задължителните и препоръчителни вещи, които е необходимо да носят в раницата си.
Децата чуха и интересни случки от тяхната трудна, отговорна и всеотдайна работа. Посланието, което те отправиха към участниците, бе "Бъдете добри хора, помагайте и правете добро".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)