Избрани Новини

60 години празнува проф. д-р Христо Кротев

От 11.30 часа НЧ "Н.Вапцаров" - Благоевград ще отбележи юбилея на маестрото

Днес от 11.30 часа НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград ще отбележи 60-годишнината на проф. д-р Христо Кротев - диригент на Градския детски хор при читалището. Ще бъде представен и  новоизлезлият му сборник "Избрани хорови творби".

Христо Кротев е сред водещите съвременни български хорови диригенти с активна практика. Възпитаник е на Музикалната академия в София с отличие в класовете по хорово дирижиране на Георги Робев и композиция на Александър Райчев. Той работи с хорове от всички състави, сред които мъжкия хор „Орфей” (над 150 концерта), смесения хор на Американския университет в България (над 250 концерта), Градския детски хор при читалище „Н.Й. Вапцаров - 1866“ (над 150 концерта) - всички от Благоевград. С ръководените от него хорове печели много лауреатски звания на международни хорови конкурси и фестивали в Европа – Испания, Германия, Италия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Гърция, Русия, България, Македония и Турция. Участва в жури на редица международни хорови фестивали и конкурси в Европа. Ръководи майсторски класове в Норвегия, Русия, Словакия и България. Има записи за Българското национално радио, БНТ и в чужбина. Автор е на вокална музика (хорова и солова), музика за пиано и др. Автор е на 2 монографии, дисертация и над 30 публикации в страната и чужбина.

Понастоящем Кротев е професор в Американския университет в България. От 2000 г. става инициатор за създаването на международния фестивал „Среща на студентските хорове”, който ръководи и до днес. Фестивалът се провежда веднъж на 2 години в Американския университет в България и в София.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов