Избрани Новини

Благоевград почете паметта на Никола Вапцаров (снимки)

Венци в знак на признателност бяха поднесени пред барелефа му

Днес благоевградската общественост отбеляза 78 години от смъртта на Никола Вапцаров. Поетът на морето и машините е роден под най-високия връх на Пирин в Банско през 1909 г. Ученическите години на Вапцаров протичат в трагичните бедни дни след Първата световна война. От 1924 г. до 1926 г. учи в разложката гимназия. Увлечението му по литературата вече е сериозно и в ученическия вестник „Борба“ излиза първото му напечатано стихотворение „Към светли идеали“. Мечтае да завърши пълния курс на гимназията и да следва литература, но по настояване на баща му през есента на 1926 г. постъпва в Морското машинно училище във Варна, което завършва през 1932 г. От суровия казармен режим там търси спасение в любимите си книги. Участва в рецитали и театрални постановки, започва да пише системно стихотворения и да ги печата в тогавашните младежки издания.
След 22 юни 1941 г. – нападението на фашистка Германия – Вапцаров приема да участва в нелегална дейност като помощник на Цвятко Радойнов във Военната комисия на ЦК на БКП. На 4 март 1942 г. домът му в София е обискиран и поетът е арестуван. На 23 юли същата година в тунела-стрелбище на Школата за запасни офицери в София, заедно с други комунисти, Никола Вапцаров посреща куршумите на палачите. През 1952 г. поетът получава посмъртно почетната премия на мира.
От 10:30 часа пред барелефа на Никола Вапцаров на сградата на Драматичен театър "Никола Вапцаров" се състоя тържествен ритуал с припомняне на моменти от неговия живот и дейност от актрисата Жанет Керанова. Венци в знак на признателност и почит поднесоха кмета на община Благоевград инж.Томов, заместник-кметовете инж. д-р Павлова, инж.Терзиев и Любен Милев. Паметта на Вапцаров почетоха също народни представители, общински съветници, представители на политически партии, културни и образователни институти, културни институции, граждани и гости на събитието.
Поклон пред паметта на Никола Йонков Вапцаров, оставил на поколенията творчество, в което те винаги ще намират вдъхновение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов