Избрани Новини

Снежанка Филчева представи новия си роман "Да оставиш следа"

Героят на книгата Николай Айков със семейството си присъстваше в залата

В Хоровата зала на НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград писателката Снежанка Филчева  представи новата си книга "Да оставиш следа". Залата беше изпълнена с приятели и почитатели на авторката, с колеги по перо и културни дейци, дошли да се срещнат с новия й роман.
Това е вече третата й книга. През май миналата година представи в Благоевград своя първи роман "Бягство", а през септември 2017 г. - дебютната си книга сборник с разкази "От копче до балтон".

Книгата беше представена от журналистката Антоанета Гулева, главен редактор на сайта Blagoevgradutre.bg. Тя е и редактор на романа "Да оставиш следа". Известната благоевградска общественичка Саша Ласина прочете откъси от него, а авторката сподели с присъстващите как се е стигнало до този роман - необичаен като замисъл и форма. Защото героят е наш съвременник, който със семейството си присъстваше в залата. И романът разказва неговата житейска история. Николай Айков заслужено получи аплодисменти и поздравления за своя достоен житейски и професионален път, както и за смелостта да разкаже живота си на Снежанка Филчева и да го сподели с бъдещите й читатели..

Снежанка Филчева получи цветя и поздравителен адрес от кмета на Община Благоевград инж.Румен Томов, а също и от Сдружение "Движение Ние, жените" - Благоевград. Много емоции и вълнения имаше в залата, защото съдбата на героя и преживяното от него бе част от житейската история на присъстващите. И голяма част от тях откриваха себе си в разказа на авторката, без да се герои в книгата й. Но бяха герои в собствената си съдба, сходна на тази на Айков. Защото времето, в което са живяли някога и сега, е едно и също за всички. Изборите ни  обаче са различни.
Снежанка Филчева е самоука художничка, която освен книгите има зад гърба си участия в общи художествени изложби, както и самостоятелни. Тя е член на Творческо обединение "ХХI век" при НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград, на Литературен клуб "Оксиморон" и др.
Новият й роман „Да оставиш следа“ ни припомня, че истинските герои са винаги сред нас и са част от живота ни.
Главният герой на романа Николай Айков, пострадал като малък при инцидент, с невероятна сила на духа и волята, запазвайки присъщите на характера му ведрост и оптимизъм, осъществява стремежите си за добро образование, за лична и професионална реализация. Справя се с житейските неблагополучия, без да изневери на себе си, без да прави компромиси, без да се предава. Запазвайки уважението и обичта на близките и колегите си.
Романът е вълнуващ художествен разказ за един живот на човек, вървял през житейските неправди с гордо вдигната глава, с несломен дух и характер. Документалната реалност, върху която е изграден, придава автентичност на разказа. Сюжетът ни води от годините на социализма през така наречената демокрация до дивия сегашен капитализъм и ни среща с техните уродливи прояви.
Романът "Да оставиш следа" е документ на времето. Читателят сам трябва да намери своето отношение, осмисляйки прочетеното в романа, да преоткрие своя поглед към събитията, на които е свидетел. Да свери своя часовник с този на героя и да помисли какви са следите, които оставя след себе си.

Присъстващите поздравиха Снежанка Филчева за новата й книга и я отрупаха с цветя и подаръци. Димитър Серафим, творчески ръководител на литературния клуб "Оксиморон", й пожела поне още 20 книги да напише, защото доказа, че е добър разказвач и има умело перо. Васил Георгиев, председател на краеведческото дружество в Благоевград, напомни колко е трудно и отговорно да се пише за жив човек, който може да прецени доколко написаното е достоверно и точно, и поздрави авторката за добрата й и отговорна работа.

Романът "Да оставиш следа" вече очаква своите читатели. Коректор на книгата е Антоанета Кацарска, редактор Антоанета Гулева.

А Снежанка Филчева вече работи над новия си роман. Тя сподели с дошлите на представянето на книгата, че това ще е много личен роман, защото ще опише своите житейски пътища и избори. Какви ли истории ще ни разкаже... Но каквито и да са, със сигурност ще бъдат интересни. Защото тя е роден разказвач! Успех!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)