Избрани Новини

Продължава Джаз фестът в Благоевград

Втората вечер ще бъде открита в 18:30 часа от Петър Салчев & Октет Пловдив

Втори ден градът с младежки дух - Благоевград - ще бъде лиричен, забавен и цветен, напомняйки ни за музиката, която е неподвластна на времето.

Фестивалът, организиран от Община Благоевград със съдействието на Bulgarian Live Music, продължава и днес от 18:30 ч. на пл.„Македония“ в града. Входът е свободен и ще е съобразен с всички мерки породени от пандемията COVID-19.

Втората вечер (26 юли, неделя) на феста ще бъде открита отново в 18:30 часа от Петър Салчев & Октет Пловдив. След тях ще видим неповторимата Милица Гладнишка, а финалът на фестивала ще бъде поверен на Dirty Purchase.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА ,,BLAGOEVGRAD JAZZ FEST 2020”
Пл.,,Македония“

Община Благоевград кани да посетите и специално организирания фестивал на ръчно изработени арт творби ,,HANDMADE FEST”, събитие, предназначено за творци на свободна практика, изразяващи себе си чрез езика и внушенията на изкуството. Гостите и гражданите на града ще имат възможността да се насладят на произведения, сътворени от сръчните ръце на местни арт творци в дните на ,,BLAGOEVGRAD JAZZ FEST 2020”. Арт ателиетата ще бъдат разположени в уличките: ул.,,Райко Даскалов“ /при заведение ,,Папараци“/ и ул.,,Братя Китанови“ /при пицария ,,Верде“/ с работно време от 10:00 – 22:00 ч.
За най-малките любители на изкуството Община Благоевград е подготвила и творчески ателиета - ,,CREATIVE KIDS”, в които децата ще могат да изработват картички, мозайки, картини, бижута и др., прилагайки различни техники. Творческите ателиета ще бъдат разположени на пешеходната зона от НАП – Благоевград до пл.,,Македония“, както и в градинката на хотел ,,Монте Кристо“ с работно време 10:00-21:00 ч. /неделя/.

Специално създаден сайт за събитието „ BLAGOEVGRAD JAZZ FEST 2020” : blgfest.com

Информация за групите:

Dirty Purchase

Група Dirty Purchase е основана през 1995 година от Христослав Галилеев “Гальо” като клубна формация към заведението “Swingin’ Hall” в София. От създаването до момента, в групата свирят над 20 известни български музиканти. В началото изпълнителите търсят блус звучене, но с включването на вокалистите Амалия Ненова и Емил Минчев бендът се насочва към фънк и соул музиката. Наред с редовните си клубни изяви, Dirty Purchase изнасят концерти на много български и международни сцени. Също така са носители и на първа награда за песен в конкурса на БНР “Златна пролет”. Всички от състава са признати професионалисти и участват в много и различни проекти. През февруари 2016 година Dirty Purchase издават първия си авторски албум “Sweet Sensation”, който вече се продава на българския пазар.

Петър Салчев & Октет Пловдив (България)

Петър Салчев е роден през 1969 г. в Пловдив. Добре познат не само на публиката на Балканите, но и на европейската сцена. През 1994 г. печели наградата за най-добър млад изпълнител от “Младежка Джаз Среща”, Пловдив. През 2009 г. гръцката компания “Анокато” издава проекта му с Костас Магинас “The Call”.
Солист е на Биг бенда на Националното радио и Биг бенд Пловдив. Работил е с Живко Петров, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Петър Петров, Оливер Йосифовски, Костас Магинас, Мариус Поп, Крейг Бейли, Оливие Гато. Гост на сцените на всички джаз фестивали в България. Концертирал е в Англия, Германия, Австрия, Дания, САЩ, Турция, Гърция и Румъния. Като солист на Октет Пловдив се представя с характерния си стил в изразните средства на съвременното джаз пеене и музициране. Притежава динамика, стил и интелект.
В новата си програма през 2020 г. музикантите са подготвили не само интерпретации на класически джаз теми, но и оригинална съвременна музика от последния авторски проект на октета, записан през тази година.

Милица Гладнишка

Милица Гладнишка е родена в София в музикално семейство, от което наследява таланта и любовта към сцената. Майка ѝ е единствената жена-тромпетистка у нас, а сестра ѝ е виолистка в операта в Грац. Завършила е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство за куклен театър” в класа на Пламен Кьорленски, а паралелно с това е учила и оперно пеене при Рени Пенкова.
През 1998 г. се явява на кастинг за шоу програма за пеещи сервитьори в клуб „Опера“ в София, където работи заедно с Галя и Миро от „КариZма“, Орлин Павлов, певицата Тони и пианиста Живко Петров. През 2003 г. изкарва курсове по джаз пеене в Лондон, после майсторски клас при Милчо Левиев, следват концерти в БНР и камерна зала „България“, изяви във Виена и Грац.
Популярна е най-вече от музикалните сцени, където се изявява като певица. В последните години животът на Милица се движи под мотото „Дивото зове“ – това е името на джаз бандата, в която заедно с музикантите Васил Спасов, Борис Таслев и Атанас Попов редовно свирят по различни клубове и мероприятия в страната. Пее също и с „Михаил Йосифов Секстет” и много други.

Особена популярност на Милица носи и участието ѝ в първия и много успешен сезон на шоуто „Като две капки вода” (2013), където се бори за голямата награда с Рафи. До последно тя е сред най-големите фаворити на публиката, а превъплъщенията ѝ в образите на редица популярни лица от българската и световната сцена, остават завинаги в „златния фонд” на шоуто.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов