Избрани Новини

В Благоевград представят книга за традициите в Брежани

Събитието е от 16.30 часа в Регионалния исторически музей

Днес от 16.30 часа сред Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Благоевград, сдружение „Хора и традиции“ и авторите Снежана Стоименова и Румяна Панова ще представят книгата „Стародавни и живи“, като официално приключват изпълнението на проекта „Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“ към програмата „Културно наследство“ на Националния фонд „Култура“. По него сдружението в партньорство с Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека теренно проучиха, изследваха, направиха възстановки и запечатиха в книга автентичната особеност на 7 обреда от региона на Брежани: Бъдни вечер, Сурва, Слуга, Сирни Заговезни, Благовец, Предой и брежанската сватба.
По проекта се направи библиографско проучване на публикациите по темата чрез Регионалната библиотека, отдел „Краезнание“, за целите на проекта се обучиха млади хора, които направиха теренни проучвания за обследваните традиции, създаде се интернет страница, направиха се възстановки, в изпълнеинето на проекта се привлякоха професионални изпълнители, артисти, фотографи, местни творци и самодейци, и мн.други.
„Проектът „Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“ към програмата „ Културно наследство“ на Националния фонд „Култура“, осъществен от Снежана Стоименова и Румяна Панова – сдружение „ Хора и традиции“, е реален научен факт. – споделя проф. д.ф.н Костадин Динчев. - Да се осъществи такъв проект, с такава любов и отговорност, е голям подвиг в това объркано и обременено с безкултурие време. Очевидно е, че реализаторките на проекта са положили неимоверни усилия за осъществяване, според тях, на тази „скромна“ задача. За мен задачата е осъществена с необходимата сериозност, отговорност и вдъхновение. Надявам се, че този труд ще намери положителен отзвук, както от специалистите в тази област, така и от широк кръг ценители на културата. А за населението от село Брежани и региона ще остане един паметник за поколенията, който да им напомня какъв живот е съществувал в недалечното минало, чиито проекции и днес населението тачи и с голямо вдъхновение изпълнява при различни поводи. Позволявам си да изкажа възторзите си и голямата благодарност към Снежана Стоименова и Румяна Панова за тяхната любов към културното наследство, към фолклора и народните традиции на нашия народ.“ – казва още Костадин Динчев.
Автори на книгата са Снежана Стоименова и Румяна Панова, художник - Венцислав Стоянов, преводът на английски език е на Красимира Топузова, снимките в книгата са на „Арт идея“, Любен Митков, Вилимир Александров, Снежана Стоименова.
На 28 юли, вторник, от 16,30 часа, сред експозицията „За народното знание, умение и вдъхновение“ на музея сътворителите на книгата, участниците и живите съкровища на Брежани – Райна Гюрова и Катя Лулейска, представят книгата „Стародавни и живи“. За да се помнят и знаят 7-те традиции от културното наследство на Брежани – обичани, отстоявани столетия, битуващи и отмиращи. Приличащи си по това, че носят художественост, памет, самочувствие.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)