Избрани Новини

Да се погрижим за безопасната ни работа при високи температури

Как да се предпазим и какво да предприемем при слънчев удар?

Лято е! Горещо е!
Какви са рисковете за здравето при работа в среда с високи температури?
При определени условия при работа на открито през топлите сезони, както и в помещения с висока температура, човешкият организъм може да бъде увреден от слънчев или топлинен удар.
Какви са причините за увреждане от слънчев удар?

Слънчевият удар (слънчасване) се получава, когато човек дълго време се подлага на непосредственото действие на слънчевите лъчи с открита глава. Допълнителни условия за увреждане от слънчевия удар създава носенето на плътна тъмно оцветена дреха, която лошо пропуска въздуха и водните пари, както и усилената физическа работа при висока влажност и отсъствие на движение на въздуха. Слънчев удар може да се получи и при спокойно състояние, при продължително лежане, както и при сън на открито, непосредствено под слънчевите лъчи. Предразполагащи моменти в тези случаи са прекомерното прегряване, както и пълният стомах след нахранване.
Предразполагащи моменти за слънчасване са и заболяванията на сърдечно-съдовата система, затлъстяване, изтощение.
Какви са симптомите при увреждане от слънчев удар?
При слънчевия удар силно се засяга централната нервна система и специално важни центрове в продълговатия мозък. Първоначалните симптоми на слънчасването са:
– отпадналост;
– главоболие – по-силно или по-слабо изразено;
– разстройство в зрението – явяват се тъмни петна пред очите и шум в ушите;
– виене на свят;
– понякога се явяват разстройство в гълтането, гадене, повръщане.
Обективно се установява обща вялост, зачервяване на кожата на лицето, на главата, температурата се повишава, като в началото е по-малко повишена (38–38.5 °С), а по-късно се повишава повече, пулсът и дишането се учестяват. Ако действието на слънчевите лъчи се прекрати и особено ако се вземат съответни мерки, тези явления постепенно изчезват и състоянието на пострадалия се подобрява. Ако действието на слънчевите лъчи продължи и след появата на тези признаци, тогава горепосочените явления се засилват и се появяват нови: обща отпуснатост, загуба на съзнанието, температурата стига високи стойности, в началото дишането е ускорено, но впоследствие се забавя (това важи и за пулса), появяват се потрепвания на отделни мускулни групи, които могат да преминат в общ гърч.
Каква е първата помощ, която можеш да окажеш на пострадалия?
*Премести пострадалия на сенчесто, хладно, проветриво място. Ако това е невъзможно му се прави сянка, за да се избегне по-нататъшното непосредствено влияние на слънчевите лъчи.
*Напръскай го или го избърши със студена вода.
*Дай му да пие течности (по възможност студени).
*Разкопчай му дрехите.
*Ако дишането или кръвообращението спират, направи му изкуствено дишане или непряк масаж върху сърцето.
Как да се предпазиш от слънчев удар?
*Избягвай ненужното стоене на слънце без шапка.
*При работа на открито в топли, слънчеви дни облеклото ти да бъде леко, светло – за предпочитане бяло или жълто на цвят.
*В топли дни пий повече течности.
* Болни със сърдечни и бъбречни заболявания и високо кръвно налягане трябва да избягват продължителното стоене на слънце.
* При най-малките признаци на слънчев удар е необходимо отстраняване на човека от работа и оказване на медицинска помощ.
*Носи задължително шапка и предпазно облекло!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов