Избрани Новини

Проф.Байкова: Млечно-киселите продукти могат да ни предпазят от Covid-19

Кооперативният пазар трябва да бъде аптеката ни през настоящия сезон

В дните на изпитанието Covid-19 се оказва, че е много важно с какво, как и колко се храним, защото храната може да бъде наш съюзник срещу опасния вирус, но и фактор, който ще ни накара да се чувстваме не само по-здрави, а и по-щастливи в тези напрегнати дни. В това са убедени експертите по хранене и диететика, един от които е проф. Донка Байкова, информира БНР.
Според нея, в тези летни дни можем да си създадем  хранителен режим, който да ни помогне и да редуцираме теглото, но не за сметка на здравето.
В интервю за Радио Благоевград тя сподели, че е хубаво в диетата ни да присъстват всички сезонни зеленчуци и плодове с „цветовете на светофара“. Това са оранжеви, червени и морави, плодове и зеленчуци-домати, моркови, арония, малини, праскови, кайсии и други сезонни. Зеленолистните, които изобилстват през това време на годината – лапад, коприва, спанак, магданоз и копър, уханни билкови подправки, с които ежедневно трябва да подправяме ястията си.
„Ако сме малко по-информирани, можем да намерим на кооперативния пазар тези разноцветни плодове и зеленчуци, и да не пропускаме факта, че именно този кооперативен пазар трябва да бъде аптеката ни през настоящия сезон“ – коментира проф.Байкова.
Тя припомни, че през този сезон трябва да използваме пълноценно полезността на ултравиолетовите лъчи на слънцето, които са активизатори на кожния витамин D, един имунен стимулатор с антиоксидантни функции, с мощен противовъзпалителен ефект, много полезен и в случая срещу Covid-19.
Проф.Донка Байкова обърна особено внимание на млечно-киселите продукти, които имат доказани полезни качества и са чудесно средство за превенция на различни заболявания, включително и срещу коронавируса.
„Японски изследователи доказаха и показаха по време на тази пандемия, че именно киселото мляко, но и останалите млечни продукти, са много важни по отношение превенцията на тази коварна вирусна инфекция. Защото, млечно-киселите продукти притежават един много ценен пробиотичен комплекс, това са живи микробиални клетки, щамове, които са полезните, те образуват едни колонии, които са първата бариера в организма срещу инфекциите“ – обясни проф.Байкова и препоръча редовна консумация на българско кисело мляко, сирене, айрян, както и на консервирани продукти през зимата, които имат също много полезни качества.
Експертът по хранене и диететика обърна сериозно внимание и на калорийния прием, който може да ни помогне да контролираме теглото, но не за сметка на здравето.
„Ако драстично намалим енергийната стойност на калорийния прием през деня, ние попадаме в рискова група за отключване на коронавирусна инфекция, защото имунната ни защита рязко се срива. Приемането на калории между 500 и 1200 е много рисково за организма и води до репродуктивни и други сериозни проблеми, особено при младите хора. Затова една нискокалорийна диета, но много балансирана откъм белтъци, мазнини и въглехидрати, е един чудесен вариант за редукция на теглото“ – уточни още проф.Донка Байкова, която напомни да пием достатъчно количество вода, особено през летните месеци. А за подобряване на тонуса и настроението експертът препоръча да консумираме повече риба, морски дарове, мед, както и малко черен шоколад.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов