Избрани Новини

При увеличение на болните в в МБАЛ - Благоевград ще се обособи ново Ковид отделение

10 болни с Сovid-19 са хоспитализирани към момента във Вътрешно отделение

10 болни с Сovid-19 са хоспитализирани към момента във Вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград, 2-ма са в отделението „Уши, нос, гърло“ с отрицателни PCR тестове. За деня няма постъпили болни в отделението, информира БНР.
„Всички отделения за лечение на коронавирус в болницата са почти пълни. Във Вътрешно отделение няма и места. Добрата новина е, че днес ще бъдат изписани 3-ма пациенти, които са в добро състояние. Контролните им PCR тестове са отрицателни, рентгенографиите са с обратно развитие на пневмоничните огнища. Добро е състоянието и на болните, които лекуваме. Имат оплаквания от безсилие, кашлица, но нито един от тях няма температура, което е добър показател. По указания трябва да ги лекуваме поне 10 дни и в зависимост от състоянието им – могат да бъдат изписани“, коментира обстановката във Вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград д-р Румен Кондев, завеждащ отделението. Той уточни, че пада възрастовата граница на заболелите – между 40 и 50 години е възрастта на пациентите в отделението.
Медикът отново напомни, че при най-малко неразположение, свързано с температура, кашлица, гражданите незабавно да се обърнат към личния си лекар.
Според д-р Кондев непрекъснатото увеличаване броя на инфектираните се дължи на факта, че не се спазват противоепидемичните мерки. „Много голяма част от хората не вярват във вируса, който причинява тежки пневмонии. Хубаво е, че голям процент протичат безсимптомно, но се разпуснаха много от задължителните предпазни мерки, които бяха предприети. Най-вероятно по заведения, дискотеки  не се спазват никакви мерки. Неглижирането  им води до повишаване на  инфектираните с covid-19“.
Към момента има нормални количества от всички медикаменти за лечение на пневмонии.
Вчера се е състояла среща с ръководството на МБАЛ – Благоевград, на която е уточнено, че при увеличаване броя на болните ще се наложи още едно отделение да бъде закрито като действащо и да се преструктурира като Ковид отделение.
„Работим в трудно време, много са натоварени всички отделения –  сестри и лекари. Моментът е изключително труден, но ние сме се отдали на тази професия и нямаме право да се оплакваме. Трябва да си вършим работата“, каза в заключение д-р Румен Кондев, завеждащ Вътрешно отделение при МБАЛ – Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов