Видеоклип представя залесяването в горите на ЮЗДП (видео) - blagoevgrad.utre.bg

Видеоклип представя залесяването в горите на ЮЗДП (видео)

30 юли 2020, 17:45 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    ЮЗДП

    Средногодишно ЮЗДП потребява над 4 милиона фиданки за залесяване

Основният акцент е върху модерната технология за производство на контейнерни фиданки

Готов е трейлърът на филма, представящ една от основните дейности на Югозападното държавно предприятие, насочена към възстановяване на увредени гори в екологичната мрежа Натура 2000. Рекламният видеоклип и филмът се изработват по европейски проект, изпълняван от ЮЗДП и Горска семеконтролна станция – София с финансовата подкрепа на Програма LIFE на Европейската комисия. На фона на кадри с гори, пострадали от пожари, бури и корояди, са заснети горски работници, ангажирани с възстановяването им. Проследен е пълният процес по създаването на нови гори – от събирането на семена, произвеждането на посадъчен материал, подготовката на почвата до самото залесяване.
Основен акцент е поставен върху модерната технология за производство на контейнерни фиданки чрез първата в България автоматизирана поточна линия, инсталирана в горския разсадник „Локорско”. Тя е с капацитет от 1,4 милиона фиданки годишно, а предимствата й са по-кратък цикъл на производство, по-добра адаптация и по-висок процент на прихващане при залесяване (до 97%) на фиданките със закрита коренова система. Това позволява бързо и ефективно възстановяване на горите след нарушения, свързани с природни бедствия или човешка дейност.
"Средногодишно ЮЗДП потребява над 4 милиона фиданки за залесяване. Би било нормално след приключване на проекта да надградим с доставката на втора поточна линия за контейнерни фиданки, с която ще обезпечим нуждата от всички  дървесни видове за залесяване. Ще можем да предлагаме посадъчен материал и на останалите държавни горски предприятия, на общини, както и на частни лица, които имат интерес", заявява директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов при заснемането на филма. Представянето на продукцията се очаква наесен.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета