Избрани Новини

Видеоклип представя залесяването в горите на ЮЗДП (видео)

Основният акцент е върху модерната технология за производство на контейнерни фиданки

Готов е трейлърът на филма, представящ една от основните дейности на Югозападното държавно предприятие, насочена към възстановяване на увредени гори в екологичната мрежа Натура 2000. Рекламният видеоклип и филмът се изработват по европейски проект, изпълняван от ЮЗДП и Горска семеконтролна станция – София с финансовата подкрепа на Програма LIFE на Европейската комисия. На фона на кадри с гори, пострадали от пожари, бури и корояди, са заснети горски работници, ангажирани с възстановяването им. Проследен е пълният процес по създаването на нови гори – от събирането на семена, произвеждането на посадъчен материал, подготовката на почвата до самото залесяване.
Основен акцент е поставен върху модерната технология за производство на контейнерни фиданки чрез първата в България автоматизирана поточна линия, инсталирана в горския разсадник „Локорско”. Тя е с капацитет от 1,4 милиона фиданки годишно, а предимствата й са по-кратък цикъл на производство, по-добра адаптация и по-висок процент на прихващане при залесяване (до 97%) на фиданките със закрита коренова система. Това позволява бързо и ефективно възстановяване на горите след нарушения, свързани с природни бедствия или човешка дейност.
"Средногодишно ЮЗДП потребява над 4 милиона фиданки за залесяване. Би било нормално след приключване на проекта да надградим с доставката на втора поточна линия за контейнерни фиданки, с която ще обезпечим нуждата от всички  дървесни видове за залесяване. Ще можем да предлагаме посадъчен материал и на останалите държавни горски предприятия, на общини, както и на частни лица, които имат интерес", заявява директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов при заснемането на филма. Представянето на продукцията се очаква наесен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов