Избрани Новини

Банскалийката Дона създаде вкусните американски донътс!

Предприемчивите американци веднага обогатили рецептата

За произхода на рецептата
Някъде в детството си бях чела, че американските донътс всъщност произлизат от една стара рецепта от македонския край, която достигнала Америка с голямата емигрантска вълна от Македония след поредицата от войни, сполетели Балканите през периода 1912-1918 г.
Естествено историята е за македонката Дона, която по съседски в никому неизвестен американски град сутрин като правела закуска на своето семейство, после често раздавала и на комшиите. Сладките много се харесали и останали за бъдещето с името на своята авторка  Дона. Предприемчивите американци веднага обогатили рецептата, добавяйки най-различни вкусове към сладкиша и ето днес това е една световна марка.
Дори и това да е измислица, донаците са обичани и правени от всички банскалийки.
Необходими продукти:
4 яйца, 1ч.ч. захар, 1ч.ч. домашно кисело мляко, 1ч.л. сода бикарбонат, брашно за средно твърдо тесто /700гр./, олио за омесване на тестото. По желание за аромат може да се добави ванилия или настъргана кора от лимон
Дъска за точене, точилка. Дълбок съд за пържене на донъците. 2 ч.ч. олио за пържене
Начин на приготвяне:
Яйцата, захарта, киселото мляко и содата се разбъркват последователно.
Брашното се пресява директно върху дъската за точене /”краг”/. От него се отделя около една чаена чаша, която ще се използва при месенето. В центъра на образувалата се купчина се прави кладенче, в което постепенно се изсипва сместа и много внимателно първо с лъжица, а после с пръстите на ръце се омесва средно твърдо тесто. При месенето се добавя брашно, докато тестото спре да лепне на ръцете. След това месенето продължава, като ръцете се намазват с олио.
Дъската за точене се набрашнява леко, както и самата точилка.
Взима се част от тестото и се разточва на кора с дебелина около 0,5 мм. Кората се разрязва на ромбове или други фигури по желане. Всеки ромб се пържи в дълбок съд с много мазнина до кафеникав загар. Изважда се и се поставя в дълбока купа, за да отпочине.
Сервиране
Донаците се сервират поръсени с пудра захар или просто със сирене и домашно сладко.
Донаците са най-вкусни, когато са топли.
Вуксът е забележителен. Традиците и до днес се спазват.

Източник: www.culinarytourism.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)