Избрани Новини

До 28 август се удължава срокът за прием по схемата за инвестиции в кланиците

По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходи за инвестиции

Срокът за прием по новата схема за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове“ се удължава до 28 август 2020 г. Животновъдите могат да подават документи в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по място на осъществяване на инвестицията по проекта.
По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходи за инвестиции, като максималният размер на помощта е в размер до 90 000 лева. Подпомагането се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за изграждане на стационарни кланични пунктове и/или за закупуване на мобилни такива за добив и транжиране на месо от собствени едри преживни животни (млечно и месодайно направление) и/или дребни преживни животни. Средствата ще се изплащат по банкова сметка на кандидата след доказване на целевото изпълнение на инвестицията.
Определеният бюджет на помощта за 2020 г. е сума в размер на 2 500 000 лв., който ще се разпределя до изчерпването му по реда на кандидатстване.
Целта на държавната помощ е да стимулира земеделските стопани да направят инвестиции за подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанствата си и по-специално - да намалят производствените разходи или подобряване и пренасочване на производството.
Кандидати по схемата могат да бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за период от най-малко 3 (три) години назад, считано от датата на кандидатстване, с дейност по отглеждане на ЕПЖ и/или ДПЖ, както и организации и групи производители, признати със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Указанията за прилагане на схемата за държавната помощ и документите към нея са публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)