Избрани Новини

Обновяват кухнята на Домашния социален патронаж в Петрич

12 души започват работа по Регионалната програма за заетост

По спечелен проект пред МТСП ще бъде обновена кухнята на звено „Домашен социален патронаж“ в Петрич

37 000 лв. е стойността на изготвения и защитен от Община Петрич проект, с който ще бъде подновено и допълнено оборудването в кухненския блок на звено „Домашен социален патронаж“. Ще бъдат осигурени нови уреди за по-бързо и качествено приготвяне на храната за обслужваните лица. Патронираните от звеното към днешна дата са 370 души в неравностойно положение от града и селата на общината. Допълнително от месец май се изхранват още 170 лица по Програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“ на МТСП, която е удължавана вече два пъти. Програмата обхваща хора в затруднено положение и без доходи, както и такива, за които няма кой да полага грижи. 150 лица са в списъка на патронажната грижа в условията на пандемията Ковид-19, които са на възраст над 65 години, болни и в невъзможност да се обслужват сами. За тях се осигурява допълнителна услуга за закупуване на лекарства, пускане на молби за помощи и други.

Разширяването на дейността на звено „Домашен социален патронаж“ е възлов сегмент от социалната политика на Община Петрич за помощ и обгрижване на уязвими групи хора. Социалният патронаж в Петрич приготвя също храната за болницата, ДЦ „Слънце“, ДЦ „Надежда“ и Центъра за настаняване на лица с увреждания в село Първомай.

Във връзка със ситуацията, продиктувана от Ковид -19, Община Петрич ще осигури работа и на 12 лица по Регионалната програма за заетост - трайно безработни, хора с увреждания, безработни над 50 години, безработни без квалификация, младежи, които не се обучават и не са заети. Ще работят на четири часа и ще бъдат ангажирани с дейности по благоустрояване на населени места, поддържане и опазване на общинска собственост, озеленяване, опазване на селскостопанското имущество, поддържане на пътища.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)