В Благоевград обсъдиха възможността за построяването на православен храм - blagoevgrad.utre.bg

В Благоевград обсъдиха възможността за построяването на православен храм

05 август 2020, 20:48 | blagoevgrad.utre.bg
 • Снимка:
  Община Благоевград

  Благоевград се нуждае от построяване на нови храмове

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

Още преди 15 години се взе решение да бъде в района на кооперативния пазар

Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов организира среща по предложение на общинските съветници с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

Срещата се състоя днес в 12,00 часа в зала „22 септември“. Темата бе построяването на православен храм в района на кооперативния пазар. На срещата присъстваха и заместник-кметовете инж.Евгени Терзиев, Ясен Попвасилев, секретарят на община Благоевград Мария Стойнева, председателят на Общински съвет Андон Тодоров, общински съветника, граждани и представители на медии.

Кметът инж.Томов предложи реда, по който да премине събеседването и след това даде думата на инж.Терзиев, за да представи чертежа и да запознае всички с обособеното и предвидено място за православен храм, съгласувано с Българската православна църква. Инж.Терзиев даде разяснения по устройствения план, измененията по него, регулацията, комуникативността на мястото и готовността за обособяване на паркоместа. След това бе дадена думата на Неврокопския митрополит Серафим, който благодари за поканата и дадената възможност. „Дълги години възникват и мъчат въпроси относно православния храм и построяването му. Преди 15 години се стигна до решение, което беше радушно и спокойно прието, това място да бъде отредено за православен храм и бе благословено. Посветено е на Св.великомъченик Мина и има поставен иконостас там. Изненадващото за нас бе, че през 2014 година Община Благоевград промени насоката на мислене по отношение на строителството на този храм. Тогава беше предложено друго място, бившия имот на казармите, което отне доста време, но така и не се стигна до уреждане на такъв, въпреки че положихме доста усилия за проектиране, проучване на терена и всичко, което беше необходимо за обработка на документите. Съвсем естествено и спокойно приехме идеята за първоначално отреденото място, понеже то вече е благословено и трудно би изникнало нещо друго освен храм там, особено като е известно житието на Св.великомъченик Мина. За нас решението е обмислено и стабилно и би удовлетворило нуждите за един нов храм в по-централната зона на града. Не би трябвало да е само един, нужни е да се изградят още, но засега държа да се разреши въпроса за този, за който толкова време се водят разговори и подготовки и все не се стига до едно спокойно започване на работа. Така че нашето виждане, което споделят голяма част от православните християни в Благоевград, е православният храм да бъде точно на това място. Готов съм и на последващи срещи за своевременно решение, ако има нужда, но честно казано, не намирам обяснение един въпрос, който трябва да бъде израз на нашето единение като православни християни, преди всичко като граждани на Благоевград, защо толкова време намира опозиция и противодействие и не успява да се стигне до едно спокойно решение, за да се започне работа“, заяви митрополит Серафим. Според него няма проблем, че ще бъде изграден до пазар и добави, че „Това не е в разрез с християнския морал, производителите предлагат това, което с труда си са произвели.“ Неврокопският митрополит Серафим апелира за обединение и сътворяването на нещо свято и бе категоричен, че това не трябва да води до разногласия и разделения. „Не желаем храмът да става повод за вражда и противоречия. Имаме нужда от храмове и влагането на различни убеждения освен вяра, не бива да се влагат. Това пространство е посветено Богом и обещано на Св.Мина. Това не е едноличен акт, това е израз на едно съгласие, до което стигнахме заедно с обществеността в Благоевград.”, завърши митрополит Серафим.
От срещата стана ясно, че всички са обединени около идеята и нуждата за построяване на нови храмове.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета