Избрани Новини

ДФЗ подписва споразумение за контрол в обученията на бенифициерите

Това е с цел успешното противодействие на измамите със средства от Европейския съюз

Ще бъде подписано споразумение за единен подход в обмена на информация между Национална агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) и институциите, имащи отношение към процедурите по провеждане на обучения и издаването на необходимите за кандидати и бенифициери сертификати с цел успешното противодействие на измамите със средства от Европейския съюз.
Това стана ясно по време на инициирана среща от ДФ „Земеделие” с представители на дирекция „АФКОС“-МВР, която освен ролята на национална контактна точка с ОЛАФ, изпълнява и функциите на секретариат на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз ( Съвета АФКОС). Участие взеха дирекция „Противодействие на измамите“ при ДФ „Земеделие“, Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” при МТСП, Главна дирекция „Европейски фондове и международни проекти“- Агенция по заетостта, дирекция „Професионално образование и обучение“ при МОН, дирекция „Професионална квалификация и лицензиране“ при НАПОО и Центърът за развитие на човешките ресурси.
Тема на дискусия бяха възможностите за подобряване на дейностите при осъществяване на контрола и оценката на качеството на провежданите професионални обучения в лицензираните институции на бенифициерите на Държавен фонд „Земеделие“ по подмерки 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ и 6.3. „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014-2020.
Съгласно изискванията бенифициерите по подмярка 6.1 и 6.3 преминават задължителни курсове за професионални умения в областта на селското стопанство, ако нямат завършено средно или висше образование в областта на земеделието или ветеринарната медицина. Курсовете по подмярка 6.1 са с продължителност 150 часа в професионални направления "Растениевъдство", "Растителна защита", "Животновъдство" или "Ветеринарна медицина". По подмярка 6.3 кандидатите преминават курс със същата продължителност по теми „Растениевъдство и животновъдство“, „Земеделско стопанство“ или професионално направление „Ветеринарна медицина“.
По време на срещата, бе постигнато съгласие от институциите за необходимостта от ограничаване на предпоставките за извършване на нередности, свързани с разходване на средства от бюджета на ЕС за целите на обучение на кандидати и бенефициери. За целта ще се разработи структуриран подход базиран върху четирите основни елемента на процеса на управление на борбата с измамите – предотвратяване, разкриване, коригиране и наказателно преследване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов