Рекорден брой участници привлече литературният конкурс за природозащита "Мими Праматарова" - blagoevgrad.utre.bg

Рекорден брой участници привлече литературният конкурс за природозащита "Мими Праматарова"

09 август 2020, 09:30 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    МОСВ

    Севда Иванова е носител на първа награда

Представени бяха над 160 произведения на автори от 50 населени места в 44 общини на цялата страна

Рекорден брой участници привлече литературният конкурс, организиран от Националния доверителен екофонд (НДЕФ) – над 160 произведения на автори от 50 населени места в 44 общини на цялата страна изпратиха творбите си. Националните награди за природозащита на името на Мими Праматарова – първият директор на Национален парк „Рила”, се организира от 14 години насам. Тази година лауреатите в конкурса получиха призовете си във виртуална церемония. Ученичка от 9 Френска езикова гимназия в София – Севда Иванова, е носител на първа награда, тя получи отличието си лично в администрацията на НДЕФ. Печели първото място с творбата „Денят след карантината“.

Темата „На другия ден след COVID 19 – какво ще е новото „нормално“ в поведението ни към околната среда“ се оказа истинско предизвикателство за младите таланти. Сред произведенията има десетки есета, разкази, стихотворения, дори приказки – от името на автора, от името на вируса, от името на земята и слънцето, на една тревичка и също от името на баджа на един лекар в Ковид отделение. Един запален футболист е направил асоциация с днешната действителност в българския футбол.  

Произведенията са изпълнени с размислите на ученици от средните училища между 16- и 18-годишна възраст и за радост на журито показват познанието на това поколение в много сфери: философия, история, класически идеологии,  факти от популярни научни публикации и др. Общото за всички произведения е надеждата, вярата, увереността, настоятелното изискване за промяна в поведението на всеки от нас.  

Тъй като тази година са получени много добри творби, освен трите награди, журито присъди още 16 специални отличия. Всички получиха грамоти и подаръци от НДЕФ и Дирекцията на Национален парк „Рила“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета