Избрани Новини

Днес честваме преподобни Максим Изповедник

Максим празнува имен ден на 21 януари

Преп.Максим Изповедник бил един от най-високообразованите мъже на своето време. Бил  изключителен защитник на чистотата на православната вяра. Верността си към нея доказва чрез мъченическия подвиг на изповедничеството. В своето богословие св.Максим разработва православното учение за двете воли, съответстващи на двете естества - Божествено и човешко. Така става изразител на догматическата истина на Вселенската църква срещу монотелитската ерес. Неговото учение по този важен въпрос заляга в основата на вероопределението на VI Вселенски събор през 681 г. сл.Хр.

Преподобни Максим Изповедник произлиза от Цариград. Получил високо образование и заемал висша длъжност в двореца на император Ираклий през VII в. Когато върлувала ереста на монотелитите, отишъл в Рим и по негово внушение папа Мартин свикал събор против ереста.

Като научил това, император Констанс II, приемник на Ираклий, оклеветил Максим и поискал да го изпратят в Цариград. Като не успял, заповядал през нощта да го хванат и отведат. Изправен на съд, бил оклеветен в държавна измяна и вражда против царя. Тогава му нанесли такъв побой, че земята около него се окъпала в кръв. В същото време му отрязват езика, отсичат му дясната ръка, като го влачили по улиците на града. След това бива изпратен на заточение в Херсон и впоследствие загива.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)