БАБХ констатира наличие на листерия в кашкавал и ниска масленост в сирене - blagoevgrad.utre.bg

БАБХ констатира наличие на листерия в кашкавал и ниска масленост в сирене

14 август 2020, 16:30 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Pixabay.com

Кашкавалът е произведен от "Рафтис милк” ЕООД

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира наличието на бактерията истерия моноцитогенес в проба от кашкавал и несъответствие по физикохимичния състав в проба от сирене, взети при проверка в търговската мрежа в София през миналата седмица.
Наличие на Листерия моноцитогенес беше установена в кашкавал „Беленско” с партиден номер L060520, произведен от млекопреработвателно предприятие „Рафтис милк” ЕООД. Произведено е количество от 595 кг. Гражданите, закупили кашкавал от същата партида могат да го върнат в магазина, от който са го купили.
В проба от сирене е установено несъответствие по физикохимичния състав – неколкократно по-ниско съдържание на мазнини от обявеното от производителя.
По двата случая са предприети незабавни действия от областните дирекции по безопасност на храните за спиране от продажба на партидите. В предприятието, произвело кашкавала, замърсен с листерия, е извършена основна дезинфекция.
На бизнес операторите са съставени актове по Закона за храните. Максималната финансовата санкция за двете нарушения съгласно законодателството е до 6 000 лева.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета