Избрани Новини

С 10% се увеличават клиничните пътеки за медицинска дейност

Решението влиза в сила от 1 август

„Подписването на двата анекса - към Националния рамков договор за медицински дейности за 2020-2022 г. и Националния рамков договор за дентални дейности за 2020-2022 г. е следствие от конструктивните преговори, проведени между Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, със съдействието на Министерството на здравеопазването и благодарение на проявеното разбиране и ангажираност от страна на министър-председателя и на финансовия министър, на които изказвам специални благодарности.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии.
Здравният министър посочи, че като резултат са увеличени финансовите средства за дейностите, извършвани от договорните партньори на Националната здравноосигурителна каса, както следва:
По отношение на болничната медицинска помощ, тоест над 350 лечебни заведения в страната, се предвижда увеличение на цените на клиничните пътеки първо с 20 лв., с които 20 лв. се покриват тестовете, които евентуално ще се правят на пациенти, съмнителни за коронавирусна инфекция. Освен това всички клинични пътеки ще бъдат увеличени с 10%, считано от 1 август до 31 декември 2020 г. Това увеличение ще има устойчив характер и през следващата година.
По отношение на първичната извънболнична медицинска помощ, която обхваща над 4400 практики, цените на всички дейности се увеличават средно с 10% и с между 1 и 2 лв. за дейност. Това ще доведе до увеличаване на средномесечните плащания за извършената от изпълнителите дейност, както и на цените за заплащания на преминал пациент – т. нар. капитационни плащания.

По отношение на специализираната извънболнична медицинска помощ се увеличават цените на първичните и вторични прегледи приблизително с 10 %, като тук се увеличават както цените, така и обемите. Това касае над 6000 практики и се отнася за периода от 1 август до края на годината.
„Искам да изкажа своята благодарност за още една добра новина, освен съобщените дотук, а именно, че днес Надзорният съвет на касата взе решение с икономиите в бюджета на НЗОК и с цел вливане на свежи средства в лечебните заведения, да се пристъпи към изплащане до края на годината на извършената и неразплатена дейност от 2015 и 2016 г.“ Това посочи председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, като уточни, че това ще стане с промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. „Убеден съм, че това би дало устойчивост и спокойствие във финансов план на лечебните заведения в есенния период, който ни очаква.“
По отношение на денталната помощ: от 1 септември до 31 декември 2020 г. ще бъдат увеличени цените на всички дейности, с изключение на високоспециализираните и протезирането с приблизително 10 %. Това ще доведе до увеличаване на средномесечните плащания за извършената дейност през последните 3 месеца на годината и ще повиши качеството на предлаганата дентална помощ.
„Българският зъболекарски съюз за пореден път проведе прагматични и ползотворни преговори с Надзорния съвет на Касата, с участието на министъра на здравеопазването и увеличението с 10 %, което договорихме, ще послужи за увеличаване на трудовите възнаграждения, а качеството на предлаганата дентална дейност ще бъде запазено и дори подобрено.“ Това каза председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.
По отношение на търговците на дребно, които обслужват рецептите за 100% платени лекарствени продукти от НЗОК: ще се увеличи стойността на заплащането на рецепта с 10 %. Тази договореност беше постигната благодарение на отличния диалог с председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова и членове на съсловната организация.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)