Избрани Новини

Отбелязваме Деня на спасението

Учреден е в памет на д-р Стефан Черкезов от Велико Търново

На Голяма Богородица отбелязваме Деня на спасението. Денят на спасението е учреден през 2005-та година.

Почетаме паметта на българските медици, загинали по време на изпълнение на служебния си дълг.

Денят на спасението през тази година преминава под знака на COVID-19 – заразата, която засегна милиони хора по целия свят. За съжаление, към черните списъци през 2020 г. добавяме и имената на четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейки, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.
Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.
Денят на Спасението е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в."Български лекар", с подкрепата на  БЛС, ВМА и със съдействието на МЗ, БЧК и  синдикатите. На този ден почитаме и паметта на 26-годишният лекар на великотърновското с.Стрелец д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.
От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението бе официализирано с решение на Министерския съвет. Така България стана единствената страна в ЕС а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяването на хора в мирно време.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов