Всички контактни лица на положителния за COVID-19 лекар от ЦСМП-Кюстендил са отрицателни - blagoevgrad.utre.bg

Всички контактни лица на положителния за COVID-19 лекар от ЦСМП-Кюстендил са отрицателни

15 август 2020, 15:43 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    МЗ

Министър Ангелов посети COVID-отделението на областната болница.

„В момента в областната болница в Кюстендил са настанени четирима пациенти с коронавирусна инфекция. Единият от тях е лекар от Центъра за спешна медицинска помощ, чието субективно усещане е за подобряване. Колегата няма температура или друга тежка симптоматика. Каза ни, че се чувства добре .“ Това заяви министърът на здравеопазването проф.Костадин Ангелов, който днес е на посещение в МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил и заедно с директора на лечебното заведение д-р Александър Величков посети COVID-отделението на областната болница.
Извършеното от РЗИ Кюстендил епидемиологично проучване е установило 25 контактни лица на лекаря. Резултатите от направените им PCR тестове станаха ясни, докато проф.Ангелов беше в Кюстендил. Всички 25 души са отрицателни за COVID-19.
Лечебното заведение разполага с 46 свободни легла за пациенти с коронавирусна инфекция. Лекарите също са достатъчно. Налични са достатъчни количества лични предпазни средства както в болницата, така и в структурите на РЗИ и ЦСМП в областта. Това стана ясно от разговорите на минсистъра с кмета на Кюстендил Петър Паунов, директора на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ д-р Кръстева, с екипа на Центъра на спешна медицинска помощ.
„Държавата разполага със запаси, достатъчни да обезпечат лечебните заведения във всички точки на страната, ако се наложи, с лични предпазни средства, дезинфектанти и консумативи. Осигуряваме допълнителен финансов ресурс, който да гарантира на всички колеги на първа линия по 1000 лв. до края на годината“, уточни министърът.
В Кюстендил здравният министър съобщи за починал вчера, 14 август, лекар-кардиолог от добричката болница. Проф.Ангелов изказа съболезнования на семейството и близките на своя колега.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета