Избрани Новини

Културният форум "Панагия - Въздигане на хляба“ се проведе в Кюстендил

За 13-ти път се прави на големия християнски празник "Успение Богородично“

На големия християнски празник „Успение Богородично“ в Кюстендил се проведе 13-тото издание на Културен форум „Панагия - Въздигане на хляба“, организиран от Община Кюстендил.
С благословението на Негово светейшество Софийски митрополит и патриарх български Неофит водосвет за здраве бе отслужен от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп,  викарий на Негово светейшество Софийския митрополит.
Всяка година, в рамките на културния форум, ден преди Успение Богордично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. А на 15 август се представя изложение на обредни хлябове. В изложението тази година участваха 22 читалищни институции от Община Кюстендил.
Трите осветени пити, замесени в деня преди големия празник „Успение Богородично“, се раздават за здраве, като всяка година първата от тях се дарява на църквата „Св.Богородица“ в Кюстендил. Втората се дарява на домакините, при които са замесени питите, тази година това бяха жителите на село Слокощица. А третата пита бе омесена и осветена за здравето на кюстендилци и гостите на празника.
За църковните обреди, свързани с хляба, говори авторът на Културен форум „Панагия - Въздигане на хляба“ Любляна Начева. А повече за самото изложение, за традициите, свързани с хляба на българина разказа етнологът доц. д-р Екатерина Керемидарска. За празничното настроение на гостите на форума се погрижиха изпълнителите от „Фолк-арт“ формация с диригент Адела Харалампиева.
Сред официалните гости на събитието бе Нейно правъзходителство Закия Ел Мидауи,  извънреден и пълномощен посланик на кралство Мароко в България.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)