Избрани Новини

Децата в Кюстендил ще правят въстанически знамена

Започва августовската музейна работилница

За първи път темата на Музейната работилница за деца при РИМ - Кюстендил през август се посвещава на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и на Освобождението на Кюстендил от османско владичество, което става на 29 януари 1878 г. Поводът за това е Шипченската битка от 9-14 /21-26 август/ 1877 г., в която българските опълченци проявяват изключителна храброст и героизъм. Отбраната на прохода Шипка е един от важните моменти от хода на войната, които водят до заветното освобождение и до постигане на главната цел на нацоинално-освободителното движение, намерило най-голям израз в организирането на предхождащото Освободителната война Априлско въстание от 1876 г.
Заниманията включват изработване на въстанически знамена с техните отличителни знаци – разярения лъв и думите "Свобода или смъртъ", както и на пагони от военни руски и български опълченски униформи, показващи чина на съответния воин. Участниците ще имат възможност и да се облекат в дрехите на героите.
Заниманията ще се проведат в двора на музея на 19, 20 и 21 август от 14.00 до 18.00 ч. Входна такса: 2,00 лв.
Надграждането на Музейната работилница става възможно благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата за реализиране на образователната програма „История и традиции“, която се разработва в рамките на проект „Децата и музея II. История и традиции от детските ръце“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов