Избрани Новини

Какво става в гилдията на благоевградските художници?

Иван Милушев, директор на ГХГ: Така нареченото "интервю“ с художника Живко Янев е изтъкано от неверни неща и откровени лъжи!

Директорът на ГХГ Иван Милушев изяви желание да отговори на медийна публикация във вестник "Благоевградска вест", която той определя като подвеждаща, а изказванията на Живко Янев цитирани в нея - откровени лъжи. Като директор г-н Милушев счита за наложително да бъде дадена гласност на истината, за да не се петни по никакъв начин авторитета, както на Община Благоевград, така и на културното средище и на хората, които работят там.
Публикуваме пълната позиция на Иван Милушев:
"Като начало, искам да кажа, че това така наречено „интервю“ с художника Живко Янев е изтъкано от неверни неща и откровени лъжи! Ще се опитам да ги посоча по реда на тяхното представяне в интервюто:
1. Самото му представяне в началото – Живко Янев не е художник от Благоевград, а от село Богородица, Петричко. Моят роден град – Благоевград  винаги е бил гостоприемен и е давал възможност за работа на множество хора, както се казва „от кол и въже“. Живко Янев не е председател на СБХ в областния център и никога не е бил. Той просто е ръководител на сдружение с идеална цел „Македония–Арт“. Държа да отбележа, че това сдружение създадох аз – Иван Милушев през далечната 1990 година. Регистрацията в съда, логото и устава на „Македония –Арт“ са дело на мен и на покойния вече Георги Ковачев.
2. От доста години Живко Янев си позволява да фалшифицира и историята на групата на художниците. Групата на художниците в Благоевград е създадена и съществува официално от пролетта на 1964 година, а това прави към днешна дата 56 години, а не 66. Тази меко казано неточност, осквернява паметта на първите професионални художници в града – Димитър Михайлов, Стойне Шаламанов и Христо Бараковски. /Спомням си реплика на Христо Бараковски по повод горното и Живко Янев: /“Това момче акъл има ли?“ /.
3. Относно оставените на улицата художници: След 1990 година на територията на страната няма подобно на „Македония-Арт“ дружество, което да има собствена база. В края на 1990г. аз и неколцина колеги от ръководството на „Македония-Арт“, направихме среща с тогавашния кмет на Благоевград – г-жа Елиана Масева, която се съгласи да отдаде безвъзмездно изложбените зали и присъседните помещения на дружеството за срок от 5 години. След време, със следващия кмет-г-н Костадин Паскалев удължихме този срок за ползване с още 10 години. При моето ръководство всичко вървеше безукорно. Успявах чрез наеми да осигуря , макар и минимални заплати на две пазителки  и един счетоводител. След доста години, когато управлението на дружеството бе поето от Живко Янев, то фалира. Една от пазителките заведе дело срещу него като председател, за неизплатени заплати. Ключовете на залите бяха върнати в общината. И така до създаването на Градска художествена галерия – Благоевград, като искам да отбележа, че идеята за създаване на галерия е на кмет Костадин Паскалев.
4. Относно искането от Живко Янев да направи изложба. Да, имаше такова искане, да се направи изложба на ученици от класа на Живко Янев (на техни етюди). Само че, искането беше за „24. май“, а всички знаят, че повече от 30 години, на Празника на Благоевград – 24. май се прави изложба на всички професионални художници от града и региона. Нямаше как да удовлетворя това желание за сметка на цялата гилдия, предложих да избере друга дата. Последва отказ.
5. Пълна лъжа са твърденията за така наречените „чужди художници“ и че от тях никой не може да се вреди. Доказателство: галерията съществува почти 7 години. Всяка година в края на месец септември се прави план-програма за следващата година. За щастие, имаме добре пазен архив и там може да се види, че всяка година се правят 4 задължителни общи изложби на благоевградските художници: изложба, посветена на св. Трифон и св. Валентин през февруари, изложба, посветена на 24. Май, изложба, посветена на св. Лука – покровител на художниците през октомври и изложба Коледен базар през декември-януари. Тези изложби са фиксирани като време и месеците между тях са за самостоятелни такива на благоевградските художници, разбира се,и гостуващи такива.
6. Относно галерия „Св. Лука“: Това помещение бе дадено на мен и колегията като знак на добра воля, докато се направи градска галерия. Кмет тогава беше г-н Костадин Паскалев. Държа да отбележа, че помещението бе дадено безвъзмездно и не е имало никога наем. Задължението ни бе да го стопанисваме добре и да правим изложби . И ние го правехме успешно. По време на управлението на Лазар Причкапов бях извикан в общината и ми беше казано да върнем ключовете, защото помещението се преотдава на театралите от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Така приключи тази сага. Живко Янев може би се е объркал с други наеми, които се плащаха индивидуално от всички художници, които имаха ателиета в кв. „Вароша“, включително и той.
7. В Благоевград не сме над 500 художници. В град Пловдив – град на художниците ще му се смеят на Янев. Там художниците по официална статистика са малко над 300. Може би Янев има предвид, че е обучавал заедно със своите колеги над 500 деца през годините, но това не означава, че всички са поели попрището на художник.
Няма да се спирам на други лъжи и неточности в „интервюто“. Ще завърша с това, че на 24.07. открихме изложба на шестима млади художници от Благоевград. За моя радост, присъстваха г-н Томов и г-жа Павлова. Само след няколко дни, на 01.09. откриваме изложба на рано напусналия ни великолепен художник и педагог – Доцент Атанас Дафинов и негови ученици. Атанас Дафинов е първият учител в новосъздадената паралелка с профил “Изобразително изкуство“ в НХГ – Благоевград. Именно от този му дългогодишен период на преподаване в гимназията, са тези негови ученици, които са вече познати и утвърдени художници."



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)