Избрани Новини

Днес е Международен ден в памет на жертвите на робството

Също и Европейски ден за възпоменание на жертвите на сталинизма и нацизма

ЮНЕСКО обяви 23 август за Международен ден в памет на жертвите на робството. Датата е избрана по повод въстанието на робите в Санто Доминго, вдигнали се на бунт на 22 и 23 август 1791 г.

Робството е социално-икономическа или правна система, при която хора, наричани роби, са разглеждани като собственост на други хора, наричани робовладелци. То е особеност на определени нива на развитие на производителните сили в еволюцията на историята на икономиката и на производствените отношения. Робите не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Те могат да бъдат купувани, продавани или притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане. Лишени са от правото да се придвижват, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си, а в някои правни системи собствениците имат правото дори да изтезават или убиват своите роби.

Международният ден за възпоменание на търговията с роби и нейното премахване се празнува на 23 август, а Международният ден за премахване на робството се празнува на 2 декември. Множество съвременни международни договори (включително Конвенцията за робството от 1926 г.) забраняват робството и го считат за престъпление срещу човечеството.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)