Избрани Новини

Летни театрални вечери радват благоевградчани

Първото издание на феста събира впечатляващи спектакли, режисьори и популярни актьори

За първи път в новооткрития Летен театър благоевградчани ще имат възможността да се насладят на невероятни камерни заглавия и моноспектакли. Летните театрални вечери стартират от днес до 30 август от 21:00 ч. под открито небе в Летен театър Благоевград, намиращ се в кв.,,Вароша“. В селекцията от 7 спектакъла са постановки с много номинации и награди от България и чужбина. Силни спектакли, известни режисьори и актьори ще зарадват любителите на театралното изкуство.

Летните театрални вечери са съвместен проект на Община Благоевград и Драматичен театър ,,Никола Вапцаров“ - Благоевград.
Начало на театралните вечери /24 август/ от 21:00 ч. поставя Драматичен театър ,,Н.О. Масалитинов“ - Пловдив със спектакъла ,,Слава“ от Питър Куилтър, чийто режисьор е Стайко Мурджев. В представлението участват емблематичните имена за театралната сцена Ивана Папазова, Димитър Банчев, проф.Атанас Атанасов, Мариана Йотова, Боряна Братоева, Елена Кабасакалова. Представлението ,,Слава“ е с пет номинации за награди „Икар“ 2020: в категория “Водеща женска роля” – Ивана Папазова, в категория “Поддържаща мъжка роля” – Димитър Банчев, в категория “Поддържаща женска роля” – Елена Кабасакалова, в категория “Сценография” – Петя Боюкова, в категория “Режисура” – Стайко Мурджев.
Втората вечер /25 август/ от 21:00 ч. е отредена за представлението ,,Камъни в джобовете“ oт Мари Джоунс на Сдружение ,,Арт перспектива“ с режисьор Венцислав Асенов, участват -  Александър Хаджиангелов и Юлиян Петров.
26 август от 21:00 ч. театралната вечер ще започне със моноспектакъла на Силвия Лулчева  "Мъжът ми е виновен" на Сатиричен театър ,,Алеко Константинов“.
27 август от 21:00 ч. ще бъде представен великолепния спектакъл ,,Аз, Сизиф“  на Театър  „Азарян“ – НДК, режисура и драматургия Веселка Кунчева, с участието на Стоян Дойчев, а текстът в спектакъла се изпълнява от Леонид Йовчев. Определен като куклен моноспектакъл за възрастни, спектакълът ефектно съчетава предметен и физически театър.
Сизиф е онзи митологичен герой, който, наказан от боговете за своята прозорливост, е осъден вечно да носи на гърба си камък до върха на скала и едва достигнал до него, да се претъркулва обратно надолу. Той се превръща в нарицателно за абсурдността на човешкия живот като затворен кръг от непрекъснато повтарящи се действия с като че ли незнаен смисъл. С комичността, която носи абсурда, „Аз, Сизиф” създава образ, звук и движение на този мит като едно неизменно завръщане на човека към себе си.
Спектакълът  “Аз, Сизиф” е горд носител на наградата “WIND” на фестивала “PUF” в Пула, Хърватия, също така носител на две големи награди от Международния театрален фестивал за куклено изкуство „Пинокио“ в полския град Лодз – за сценография на Мариета Голомехова и за най-добър актьор за изпълнението на Стоян Дойчев, известен още като Асенчо от филма „Възвишение“. Номинация за награда "Икар" 2014 на САБ за куклен спектакъл.
Спектакълът е отличен на международен куклен фестивал за възрастни „Пиеро“ 2013 с награда за експериментални и нови форми, наградата на младата театрална критика, награда за мъжка роля, награда за  сценография, награда за авторска музика на Христо Намлиев.
28 август от 21:00 ч. Народен театър ,,Иван Вазов“ ще представи хитовия моноспектакъл на Бойко Кръстанов ,,Всички страхотни неща“ от Дънкан Макмилан и Джони Донахоу, с режисьор  Владимир Пенев.
29 август  от 21:00 ч. е вечерта, в която ще бъде представен моноспектакъла на Васил Дуев  ,,Всичко на масата“ по Чарлз Буковски на Театрална работилница ,,Сфумато“ и SPAM STUDIOS. Сценична адаптация и постановка Ана Батева. Спектакълът е с Номинация Икар 2017 за главна мъжка роля, награда за най-добър спектакъл на "BALKAN THEATRE TIRANA FEST" в Албания,
награда за сценичен експеримент и иновация на интернационалния фестивал "Актьорът на  Еропа" в Ресен, Северна Македония, награда за най-добър спектакъл на интернационалния фестивал на монодрамата "MONOACT" в Печ, Косово. Премиерата на спектакъла е на интернационалния фестивал на монодрамата 2016 в Битоля, Северна Македония. През 2017-та спектакълът е поканен на още четири фестивала в Русия, Монголия, Турция и Сърбия.
Последната вечер /30 август/ от 21:00 ч. е запазена за емблематичните ,,ХахХа ИмПро ТеаТър“ с представлението “ХаХаХа ИмПро в…” . Благоевградчани ще имат възможността да се насладят на експерименталния тип театър. Импро (от импровизация) е театрална форма, при която сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента, като за това актьорите използват предложения, взети от публиката.
Можете да бъдете сигурни, че никога няма да видите второ такова шоу, изиграно точно по същия начин. Импро е различно всеки път. Импро е като традиционния театър, но без предварително написан текст, с играещи помежду си актьори, режисиращи се сами, и едновременно с това измислящи сюжета без предварително наговаряне. Импро е спонтанно, енергийно и забавно. Но като всички велики неща ще трябва да се убедите в това от първа ръка и едва след като го видите, ще можете да му се наслaдите напълно.
Билети можете да закупите в Информационен център Благоевград, от днес на пл. “Г.Измирлиев” №1 /зала “22-ри септември”/ с работно време от понеделник до петък 08:30 – 17:30ч., тел. 073/ 88 44 61 GSM: 0884 115 150, www.viewblagoevgrad.com.
Събитията ще се състоят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и при заетост на 50% от общия капацитет на театъра.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов