Избрани Новини

Паметна плоча на Неофит Рилски разбуни духовете в Банско и Разлог

Кметът на Банско сезира Министерството на културата и БАН за посегателство върху историческата идентичност на Банско

Във връзка с откриването на паметна плоча с барелеф на Неофит Рилски в село Баня, община Разлог, на която е написано, че великият български възрожденец е роден в селото, кметът на община Банско Иван Кадев изпрати писма до Министерството на културата и до Българската академия на науките.
Към акад.проф.дмн Юлиан Ревалски, председател на БАН и чл.кор.проф.дин Васил Николов, зам.председател на БАН, кметът на Банско се обръща с молба да бъде изготвено официално експертно становище от компетентната секция на Института за исторически изследвания, с което най-престижната национална научна институция БАН да се произнесе за родното място на Неофит Рилски и така да се сложи край на посегателствата върху историческата идентичност на Банско.
С нарочно писмо Иван Кадев се обръща и към министъра на културата Боил Банов. В него кметът на Банско изразява дълбоко възмущение от безродното поведение и обида към националната памет.
„Възмутени сме, че Инициативен комитет в с.Баня, община Разлог, съвместно с читалище „Просвета 1908” с.Баня и със съгласието на кмета на община Разлог, изгради паметна плоча с барелеф пред мястото на мнимата родна къща на Неофит Рилски в същото село. Този факт е сам по себе си абсурден, тъй като без всякакво съмнение е доказано от научните среди, че родното място на видния будител и духовник Неофит Рилски е град Банско”, се казва в писмото на кмета Иван Кадев. Той подчертава, че опитите му да се изглади историческата несправедливост не са срещнали разбиране от страна на кмета на община Разлог Красимир Герчев.
От името на гражданството на Банско, Иван Кадев настоява пред министъра на културата да бъде разпоредена спешно проверка на законността на паметника и да бъде потърсена отговорност от лицата, разрешили построяването му, а също да бъде премахната паметната плоча, с която се прави опит да се легализира една историческа кражба на памет и чрез нея се легализират неистини. Кметът на Банско настоява още да бъде потърсена административна отговорност от ръководството на читалище „Просвета 1908” с.Баня, което некомпетентно е мотивирало инициативния комитет за поставянето на плочата и така се явява съучастник в престъпление.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)