Избрани Новини

Театър "Азарян“ - НДК представи невероятния спектакъл "Аз, Сизиф“ (снимки)

Забележителна роля прави Стоян Дойчев

В рамките на Летните театрални вечери в Благоевград Театър "Азарян“ - НДК представи невероятния спектакъл "Аз, Сизиф“.

"В спектакъла „Аз, Сизиф” се изследва ‘‘пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си. Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си. Човешкият живот е повторение на едно и също действие. Спираловидно, еднакво, предвидимо. И този безкраен акт ни кара да се замислим не над смисъла, а над безсмислието на човешкия живот.” /Веселка Кунчева/

„Всяка съдба може да се превъзмогне с презрение.” /„Митът за Сизиф” от Албер Камю/

Режисура и драматургия Веселка Кунчева, сценография и кукли Мариета Голомехова, музика  Христо Намлиев, хореография Мария Димитрова, с участието на Стоян Дойчев. Текстът в спектакъла се изпълнява от Леонид Йовчев
„Аз, Сизиф“ е великолепен спектакъл под режисурата и драматургията на Веселка Кунчева и впечатляващата визуална среда от сценографски идеи на Мариета Голомехова. Забележителната роля на Стоян Дойчев, вплетена във впечатляващата визуална среда и текстът, изпълняван от Леонид Йовчев, оформят този изящен спектакъл.
Определен като куклен моноспектакъл за възрастни, спектакълът ефектно съчетава предметен и физически театър.
Сизиф е онзи митологичен герой, който, наказан от боговете за своята прозорливост, е осъден вечно да носи на гърба си камък до върха на скала и едва достигнал до него, да се претъркулва обратно надолу. Той се превръща в нарицателно за абсурдността на човешкия живот като затворен кръг от непрекъснато повтарящи се действия с като че ли незнаен смисъл. С комичността, която носи абсурда, „Аз, Сизиф” създава образ, звук и движение на този мит като едно неизменно завръщане на човека към себе си.
Спектакълът  “Аз, Сизиф” е горд носител на наградата “WIND” на фестивала “PUF” в Пула, Хърватия, също така носител на две големи награди от Международния театрален фестивал за куклено изкуство „Пинокио“ в полския град Лодз – за сценография на Мариета Голомехова и за най-добър актьор за изпълнението на Стоян Дойчев, известен още като Асенчо от филма „Възвишение“. Номинация за награда "Икар", 2014 на Съюза на българските артисти за куклен спектакъл.
Спектакълът е отличен на международен куклен фестивал за възрастни „Пиеро“, 2013 с награда за експериментални и нови форми, наградата на младата театрална критика, награда за мъжка роля, награда за  сценография, награда за авторска музика на Христо Намлиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)