Избрани Новини

Васил Капланов-Каплата излезе под домашен арест

Той е обвиняем за държане на голямо количество боеприпаси за огнестрелни оръжия

Районен съд – Дупница под председателството на съдия Мая Гиздова не уважи искането на Районна прокуратура – Дупница за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на Васил К. /на 47 години/. Съдът определи мярка за неотклонение ,,Домашен арест ”. Васил К. е привлечен от Районна прокуратура – Дупница като обвиняем за държане на голямо количество боеприпаси за огнестрелни оръжия - 115 патрони калибър 9х19 мм за пистолет Глог 17С, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339, ал.2, във вр. с ал.1 от НК. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години.
Съдът счете, че макар и на този ранен от разследването, досъдебното производство в РП – Дупница е от 26.08.2020 г., може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на посоченото престъпление. В делото няма данни да съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Васил К. е неосъждан, с известен постоянен адрес и досега не се е укривал от органите на досъдебното производство, пише в мотивите на съда.
В Окръжна прокуратура – Кюстендил е образувано досъдебно производство по чл. 142, ал.1 от НК / за отвличане /. Във връзка с него са извършени процесуално- следствени действия и е направено претърсване, и изземване на два адреса в Дупница, където са открити и въпросните боеприпаси. Адресите се обитават от Васил К., а единият от тях и от неговия брат.
Определението на РС – Дупница, с което по отношение на Васил К. е взета мярка за неотклонение „Домашен арест“, може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест в 3-дневен срок пред Окръжен съд - Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)