Избрани Новини

Днес е Секновение, отсичане на честната глава на Йоан Кръстител

Според народната традиция денят става равен на нощта

Секновение се отбелязва на 29 август. Църквата е отредила този ден за християнския празник Отсичането на главата на Св.Йоан Кръстител. В житието на светеца се описва, че главата му е била отсечена по желание на царица Иродиада, която след като се развела с мъжа си, се оженила за неговия брат. Моxсеевият закон забранявал такова деяние и Йоан Предтеча остро порицал царицата. В отговор тя поискала главата му. Учениците на светеца погребали тялото му, а главата му останала в двореца.

В този ден според народната традиция и вяра денят и нощта "се отсичат" - стават равни по времетраене. В този лош ден на преходно време се пресича и водата - става студена и човек не бива да се къпе в река, за да не се разболее. В подготовка за зимата към леговищата си тръгват змиите и гущерите. Техният път е дълъг, защото трябва да стигнат на края на света - в пещерата на змийския цар. По полета, гори и градини, казват старите хора, може да се видят змийските следи, които не бива да се настъпват. От този ден започва и дългият път на природните демони - самодиви, юди и змеици. Те ще се скрият от зимния студ и ще вилнеят над човека само в определени лоши зимни дни или когато някой съгреши.

В този лош ден не бива да се работи или да се поставя началото на ново дело, защото то е обречено на неуспех. Строго е забранена консумацията на плодове и зеленчуци с червен цвят и пиенето на червено вино.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов